Trump PERMANENT avstängd från Twitter!

Twitter tog igår beslutet att stänga av Donald Trump från Twitter, PERMANENT. Anledningen är att Trump (@realdonaldtrump) upprepade gånger har brutit mot Twitters regler. I onsdags varnade Twitter för att ytterligare överträdelser av reglerna kan leda till avstängning av kontot.

Igår fredag skrev därefter Trump två inlägg (tweets), som uppmanar till våld enligt Twitters bedömning. Det blev droppen och Twitter stängde ner Trumps twitterkonto permanent! Den officiella förklaringen finns här och den sammanfattas enligt följande (översatt av mig).

Artikeln fortsätter under annonsen


Vi granskade de två tweets som det hänvisas till ovan utifrån vår policy om våldsförhärligande, som syftar till att förhindra glorifiering av våld som kan inspirera andra att replikera våldsamma handlingar och bestämde att de med stor sannolikhet skulle uppmuntra och inspirera människor att replikera de kriminella handlingarna som ägde rum vid Capitolium (Kongressen i USA) den 6 januari 2021.

Trump avstängd från Facebook och Instagram

Donald Trump blir nu alltmer marginaliserad på nätet. Han är sedan några dagar också avstängd från Facebook och Instagram, under resten av hans presidentskap.

Rätt eller fel att stänga av Trump?

Är det rätt att blockera Trump från möjligheten att nå ut via Twitter, Facebook och Instagram? Å ena sidan kan vi konstatera att yttrandefriheten inte gäller fullt ut på dessa plattformar. Det är plattformarnas regler som styr. Å andra sidan är dessa plattformar så stora att de närmast kan ses som en allmän anslagstavla. En blockering kan bli ödesdiger för en användare som Trump, som byggt mycket av sin kommunikationsstrategi på Twitter som plattform. Rätt eller fel.

Äg din plattform och diversifiera!

Twitters avstängning av Trump är ytterligare ett i raden av exempel på att det är viktigt att äga sin egen plattform för kommunikation. Detta kan du realisera t.ex. genom en egen domän, webbhotell och installerad WordPress-blogg. Gärna i kombination med nyhetsbrev och andra externa plattformar.

Självklart ska du använda sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram. Men, och detta är ett stort men. Din kommunikationsstrategi ska inte vara helt beroende av enskilda externa plattformar. Du blir då extremt sårbar. Jag rekommenderar dig att diversifiera. Sprid din kommunikation i flera kanaler online! Det gör dig inte bara mindre sårbar, utan du kan också utöka din räckvidd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *