Hej Ica! Varför är det plast i min köttfärs?

Jag köpte 500 gram blandfärs på Ica Maxi 421 Högsbo igår. Idag när jag skulle laga köttfärssås såg jag något konstigt i färsen. Jag hade stekt gul lök, nästan brynt färdigt färsen och var redo att hälla i krossade tomater. Då upptäcker jag något med ljusblå färg i köttfärsen. Först hittade jag en blå plastbit ca 12 mm lång och ca 5 mm bred. Sedan hittade jag två andra mindre blå bitar och även en vitaktig bit. Bitarna hade oregelbunden form och var tunna, ungefär som plasthandskar för livsmedelshantering. När jag drog i plastbitarna var de nämligen gummiaktiga och fjädrade som plasthandskar.

Det var bara att kasta den halvt tillagade köttfärssåsen och ringa pizzerian för att rädda middagen.

Artikeln fortsätter under annonsen


Reklamation av blandfärsen på Ica Maxi

Jag åkte tillbaka till Ica Maxi ganska snart efter jag upptäckte detta. De bad om ursäkt och sa att du kommer få vår färskvarugaranti, vilket betyder dubbla pengarna tillbaka. Sedan frågade de ungefär om det kändes bra eller ok så? Jag sa självklart nej, detta är en säkerhetsfråga. Min familj, inklusive barn på 5 och 1 år, var nära att äta upp flera plastbitar. Det kanske också finns flera andra paket med blandfärs som sålts med plastbitar i? Jag förväntar mig att någon chef på Ica utreder detta, tar reda på vad som har hänt och återkopplar till mig. Det viktiga är att se till att det inte händer igen. Sedan kan jag i förbifarten tycka att ett kompensation på 47 kronor är ganska lite. Det räckte till en halv pizza. Dock har jag förståelse för att sådana beslut ligger utanför vanlig butikspersonals ansvar och befogenhet.

Jag fick några telefonnummer till ansvariga på Ica Maxi, bland annat färskvaruansvarig i butiken och en mailadress.

Jag tycker Ica borde ha tagit taktpinnen direkt. Nu känner jag en osäkerhet kring vad Ica kommer göra. Därför måste jag nu kommunicera med Ica Maxi och ställa rätt frågor till ansvariga om det inträffade.

Det kommer också tillbaka lite minnen om Ica och köttfärs, eftersom det var en stor skandal med ompack av köttfärs 2007.

Frågor till Ica Maxi om plastbiten i blandfärsen

  • Vad är orsaken till att plastbiten hamnade i blandfärsen?
  • Vad gör Ica för att detta inte ska återupprepas?
  • Kommer Ica återkalla blandfärs med samma produktionsdag? Eller ska ni vänta och se om fler paket med plastbitar dyker upp? (Något som personalen antydde, innan jag poängterade säkerhetsaspekten.)

När jag får svar från Ica Maxi 421 så uppdaterar jag… tills dess, ta gärna en extra koll i blandfärsen om du köpt Ica finmald blandsfärs nyligen. Min Blandfärs hade sista förbrukningsdag 27 05 2022 (2022-05-27), förpackningsdag 18052022.

Bilder på plastbitarna och förpackningen

Blå plastbit i Ica finmald blandfärs
Ica blandfärs förpackningsdag

Uppdatering om plasten i blandfärsen (2022-05-27)

Jag fick kontakt med försäljningschefen och fick en ursäkt. Och snart därefter fick jag svar att plasten är någon typ av livsmedelsgodkänd plast som används i produktionen. Av misstag har den hamnat i färsen. De ska utreda vad som hänt för att minimera risken att detta händer igen. Tycker Ica Maxi 421 tog det på allvar. Färsen packas inte lokalt på 421, utan kommer från Ica. Om Ica kommer återkalla någon färs vet jag inte.

1 comment for “Hej Ica! Varför är det plast i min köttfärs?

  1. 17/05/2024
    Hej! En uppdatering för ditt förtroende till köttfärsen. Idag fick jag plast i min köttfärs. Gul dock, och påminner om en trädflis i formen. Ca 1 cm lång.
    Jag sökte på nätet för att hitta info om vad jag ska göra och såg ditt inlägg.

    tyvärr fick jag se denna biten vid min sista tugga av färsen och nu mår jag illa över hur mycket jag kan ha missat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *