Guide: Kom igång med Twitter!

Twitter är en så kallad mikroblogg, där du skriver små meddelanden (tweet) på max 140 tecken. Grundtanken är att berätta: “Detta gör jag just nu”. Twitter används också ofta för att kommunicera med kompisar och tipsa om bra länkar. En del bloggar kan också följas via Twitter. Använder du redan Twitter, så kan du läsa hur du kan följa OmTeknik.se på Twitter.

Kom igång med Twitter

  1. Registrera ett konto på Twitter. Välj ett användarnamn med omsorg, gärna något som är enkelt för andra att komma ihåg. T.ex efternamn eller förnamnefternamn. Namnet bör vara så kort som möjligt, eftersom Twitter-meddelanden max får vara 140 tecken långa. Ett alternativ är att välja 3 första bokstäverna i förnamnet + 3 första i efternamnet. Kalle Andersson => kaland.
  2. Välj personer att följa. I processen kan Twitter hjälpa dig att hitta twittrande kompisar via t.ex. ditt Gmail-konto, vilket kan vara en bra idé om du inte redan vet vilka som använder Twitter. Du kommer också få förslag på “kända” personer att följa. Där rekommenderar jag dig att välja “skip this step” längst ner på sidan.
  3. Börja twittra antingen via Twitter.com eller en Twitter-klient.

Bra Twitter-klient, Tweetdeck

tweetdeck logoDe flesta som använder Twitter tröttnar ganska snabbt på gränssnittet Twitter.com erbjuder. Ett bättre alternativ är att installera en Twitter-klient, ett program som du enkelt kan twittra med utan att behöva logga in varje gång.

Artikeln fortsätter under annonsen


Jag rekommenderar Twitter-klienten Tweetdeck, som finns till både PC och Mac. Jag har använt båda varianterna och de fungerar mycket bra. Tweetdeck gör sig påmint med en liten ruta när nya tweets dyker upp. Tweetdeck stöder också Facebook och MySpace, vilket är praktiskt om du vill ange samma status på Twitter och Facebook.

Liten Twitter-ordlista

Follow (följa): Du väljer själv vilka användare du vill följa och det är dessa användares meddelanden (tweets) som du ser.

Following: De användare/det antal som du följer.

Followers: De användare/det antal som följer dig.

Tweet: Ett meddelande/inlägg på Twitter.

Tweeta eller Twittra: Skriva på twitter.

#: Hashtag eller ämnesetikett. Genom att skriva # följt av ämne i sitt inlägg kan man indikera vilket ämne inlägget handlar om. Ett exempel är hashtaggen #svpt som står för svenskar på twitter.

RT (ReTweet): Att ReTweeta innebär att skriva in en Tweet som kom från någon annan, med samma meddelande (man ska ha kvar namnet på den som ursprungligen skrev tweeten). Att retweeta innebär att man tipsar om något bra som en annan person skrev. Exempel:

RT @omteknik: Bloggat: Vad vill du läsa mer om på bloggen? http://bit.ly/2mXjVp

@användarnamn (Reply): Om du svarar på någon annans tweet ska du skriva personens användarnamn i tweeten. Den som använder en Twitter-klient kan nämligen få en notis varje gång användarnamnet nämns av någon annan på Twitter. Exempel:

@omteknik Ja, jag använder Twitter. Tycker du Tweetdeck är bra?

D (Direct message): Direkt “privat” meddelande till en annan användare. Exempel:

D @omteknik Vi håller detta för oss själva. Ok?

Hitta intressanta personer att följa

Det bästa tipset är att hitta en eller flera kompisar på Twitter. Se vilka personer de följer genom att surfa in på deras Twitter-sida och klicka på Following.

Några kända svenskar och kändisar på Twitter

Annika Lantz: http://www.twitter.com/annika_lantz

Robyn: http://twitter.com/robynkonichiwa

Britney Spears: http://twitter.com/britneyspears

John Cleese: http://twitter.com/johncleese

Per schlingmann: http://twitter.com/perschlingmann

Mona Sahlin: http://twitter.com/MSahlin

Hitta fler kändisar på Twitter

En hel del internationella kändisar kan du hitta via http://wefollow.com/twitter/celebrity

Svenskar på Twitter

En del svenskar twittrar med hashtaggen #svpt och syns då på http://svpt.nu

OmTeknik.se på Twitter

http://twitter.com/omteknik

9 comments for “Guide: Kom igång med Twitter!

  1. […] Kom igång med Twitter […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *