Betala med mobilen? Blippa? Så funkar det

Lämna betalkortet hemma och betala med mobilen? Vågar du? Du har säkert sett många på ICA, Willys eller andra butiker som bara lägger sin mobil på kortterminalen för att betala. Det som kallas blippa med mobilen. Läs vidare och skaffa dig koll på mobilbetalning.

Hur fungerar det att betala med mobilen?

Mobilbetalning är egentligen ganska enkelt. Det handlar om att stoppa in ett kreditkort eller bankkort i mobilen. När du lägger mobilen ovanför kortterminalen, så dras pengarna från kortet som ligger i din mobil. Du har blippat. Betalat med blipp.

Betala med mobilen

Betalkort och kreditkort i mobilen?

För att kunna betala med din mobil så behöver du spara ett betalkort i den. Detta gör du via någon av de olika betaltjänster som finns. Beroende på vilken mobil du har, så kan det till exempel handla om Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay.

Blippa – Vad handlar det om?

Blippa är ett kortare ord för att “genomföra en kontaktlös betalning”. Betala trådlöst helt enkelt. Du kan blippa på två sätt.

  • Med ett betalkort eller kreditkort som stöder kontaktlös betalning.
  • Med en mobil som har ett lagrat betalkort eller kreditkort.

Observera att betalkortet eller kreditkortet måste stödja Apple pay, Google Pay, Samsung Pay eller liknande tjänster. Vissa banker är anslutna till Apple Pay. Andra till Google Pay. Vissa banker är anslutna till alla, medan t.ex. SEB inte är anslutna till varken Apple Pay eller Google Pay. SEB är bara är anslutna till Samsung Pay.

Hjälp, min bank stöder inte Apple Pay eller Google Pay!

Så kan det vara, om du till exempel har SEB eller Handelsbanken som bank. Men lugn! Det finns en enkel lösning. Du kan använda Apple Pay med SEB och Google Pay med SEB eller Handelsbanken.

Är det säkert att betala med mobilen?

Jag tycker det är säkrare att blippa med mobilen än att blippa med kort. Anledningen är att när du betalar med mobilen så behöver du låsa upp telefonen. Antingen med kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Ditt kreditkort kan däremot användas för att betala med blipp utan kod. Jo, det finns en gräns där kod krävs, men mindre inköp kan göras utan.