Trasig Siemens diskmaskin, felkod E09 – Min lösning!

Vår diskmaskin från Siemens (SN45M207SK/92) gick sönder för en dryg vecka sedan. Inte med dunder och brak, utan mer subtilt. Diskprogrammet avslutades tyst i förtid med felkod E09 på displayen. När jag öppnade luckan kunde jag konstatera att disken var väldigt blöt, vattnet inte var varmt och bara halva disktabletten var upplöst. Disken i maskinen var självklart inte helt ren heller.

Artikeln fortsätter under annonsen


Vad betyder felkod E09 på Siemens diskmaskin?

Siemens diskmaskin felkod E09

Förmodligen har ett tekniskt fel uppstått. Ja, exakt så stod det i manualen faktiskt, föga informativt. En googling på “Siemens felkod E09” gav dock svaret: Felkod E09 betyder fel på värme/torkningssystemet.

Efter lite ytterligare läsning på nätet i forum kom jag fram till att det troligen är värmeelementet eller möjligen kretskortet i diskmaskinen som är trasigt. Efter mer efterforskning visade det sig att vår diskmaskin har en pump som också innehåller ett värmeelement. Ibland kallad värmepump.

Felsökning på diskmaskinen

Det var värmeelementet i pumpen som var trasigt i diskmaskinen (kombinerad pump och element). Hur kom jag fram till det? Jag fick god hjälp av denna tråden på Byggahus.se och videos på Youtube som visar lagning av diskmaskiner, men processen kan kortfattat beskrivas så här.

 1. Dra ut strömmen.
 2. Dra ut diskmaskinen från köksbänken (behövde lossa 2 skruvar som satt fast på båda sidor först.).
 3. Montera loss högersidan (satt fast med en skruv).
 4. Lossa plastlådan med kretskortet som sitter i vägen (nätsladden måste kopplas loss för att plastlådan ska gå att lossa).
 5. Koppla loss kablarna från pumpen.
 6. Jag mätte motståndet/resistans (ohm) med en multimeter på kontakten till värmeelementet och kom fram till att det var trasigt. Det var oändlig resistans (avbrott) och ett friskt element skulle ha ca 20 ohm resistans.

Ifall någon annan råkar ha en likadan Siemens diskmaskin (SN45M207SK/92), så kan jag upplysa om att delen som jag behövde byta heter Pumpmotor+värmeelement och har artikelnummer 12019637. För övrigt har många diskmaskiner samma komponenter, så denna pump passar till många andra Siemens-maskiner också.

Kan man reparera diskmaskinen själv? Är det värt besväret?

Det beror på vilka kunskaper du har och hur du värderar din tid. Är du tekniskt kunnig, intresserad av att laga saker, äger en multimeter och har några timmar över, så finns det pengar att spara. Jag betalade totalt 971 kr för en ny värmepump till diskmaskinen, inklusive frakt. Ser jag till det ekonomiska och kloka i att laga istället för att slänga, så tycker jag det var värt det. Diskmaskinen var bara drygt 5 år gammal. Dessutom var det intressant att lära sig lite mer om diskmaskiner.

Ser jag till den spenderade tiden är det mer tveksamt om det är värt att som hobby-reparatör laga själv. Jag tog inte tiden, men jag är säker på att jag lade mer än 5 timmar på forumläsning, demontering, felsökning, beställning, montering av ny pump, återmontering av diskmaskinen osv. Utöver det så stod diskmaskinen oanvändbar flera dagar. Så här… 🙁

Siemens diskmaskin trasig

Ska man ringa en reparatör som lagar diskmaskinen?

Jag funderade på detta alternativ, men jag gissade att det kostar minst 1000 kr bara för att någon ska komma och titta på den trasiga diskmaskinen? Efter att ha kollat hade jag ganska rätt. Det kostar 990 kr inkl. moms efter RUT, annars 1490 kr inkl. moms (Siemens originalservice). Då verkar visserligen arbetet för att fixa maskinen ingå, om den går att laga vill säga… Fast kostnad för reservdelar tillkommer förstås, det ingår inte.

Troligen får du betala mer för reservdelen från reparatören än om du beställer på nätet själv. Vissa säger att Siemens ibland tar 1300-1500 kr för en värmepump i Sverige, medan du får den för runt halva priset från Tyskland. Kanske kostar det totalt 2500-3000 kr att få en pump bytt av en reparatör? Jag gissar lite. Vet du, så kommentera gärna nedan. 🙂

3 skäl att köpa en ny diskmaskin istället för att laga

Nu lagade jag min diskmaskin själv, men om du funderar på att köpa en ny istället så kan du kanske dra nytta av följande fördelar med ny teknik.

 • Lägre energianvändning = Billigare i drift
 • De flesta nya diskmaskinerna är mycket tystare än de gamla.
 • Helt torr disk när diskprogrammet är klart, om du väljer en diskmaskin med Zeolith-torkning. Bosch kallar detta PerfectDry. Icke att förväxla med EfficientDry, som betyder att luckan öppnas automatiskt vid avslutat diskprogram (vilket också låter fantastiskt!). Se videon nedan för mer information om Siemens Zeolith-torkning.

4 comments for “Trasig Siemens diskmaskin, felkod E09 – Min lösning!

 1. Hej Anders !
  Den här informationen kom perfekt !
  Den sopade bort den sista osäkerheten.
  Återkommer med resultat.
  Heder och tack.
  mvh Mauritz Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *