Överföring av bilder från iPhone till Mac (Guide)

Jag fick en fråga om hur man för över bilder och filmer från iPhone till Mac.

Vet du hur man överför egna video och bilder från iPhone till sin dator? Mac i detta fall. Använder iTunes men hittar inte var man där flyttar över filmer, bilder till datorn.

Det första vi behöver reda ut är att iTunes INTE kan användas för att för över bilder och filmer*. Detta känns ologiskt, men min egen gissning är att Apple har velat att bildhanteringen ska skötas precis på samma sätt som med vanliga digitalkameror. Alternativ 2 i denna guide är användbart om du ska tömma din digitalkamera till Macen.

Artikeln fortsätter under annonsen


*) Tips: Om du har bytt iPhone, så kan du med hjälp av en backup i iTunes föra över hela innehållet, inklusive bilder/filmer, från en iPhone till en annan

Guide: Bilder och filmer från iPhone till Mac

Jag tipsar här om två olika sätt att föra över bilder/filmer. Med alternativ 1 så behöver du bara starta en app på din iPhone, så förs bilder och filmer över automatiskt!

Alternativ 1: Överför trådlöst från iPhone, nästan automatiskt (Mac & PC)

camerasync bilder uppladdningDetta alternativ är det jag själv använder och det är överlägset smidigast enligt mig. Detta fungerar dessutom både för Mac och PC.

Välj detta alternativ om du är beredd att:

 1. Köpa appen CameraSync (15 kr, här i App storeSkanna med din mobil! Detta är en QR-kod/länk till här i App store i App store?)
 2. Skapa ett Dropbox-konto för lagring online (via denna länk får du 2,5 GB lagring gratis, mot ordinarie 2 GB.)
 3. Installera Dropbox på din dator för enkel åtkomst till filerna via en “virtuell enhet” på datorn.

Läs även mer om appen i mitt tidigare inlägg om CameraSync.

Tips: Om du har många osparade bilder och filmer på din iPhone, så rekommenderar jag anslutning till ett trådlöst nätverk. Det kan ta lång tid annars och har du inte fri datatrafik på ditt mobilabonnemang så kan det bli mycket dyrt.

Alternativ 2: Överför från iPhone via USB-kabel till Mac

 1. Koppla din iPhone till Macen via USB.
 2. Starta programmet Bildinsamling. Detta hittar du t.ex. genom att:
  – Starta en Finder (utforskare på PC-språk)
  – Välj Program i vänsterspalten
  – Leta upp Bildinsamling.app och starta programmet
 3. Din iPhone ska snart dyka upp i vänsterspalten. Klicka på bilden nedan för detaljer.
  bildinsamling iphone mac
 4. Markera din iPhone. Dina bilder/filmer dyker upp till höger.
 5. Välj var på datorn filerna ska sparas, under Importera till: (detta behöver bara göras första gången)
 6. Klicka på Importera allt. Eller markera enskilda bilder och välj importera.

Överkurs: Automatisk import med Autoimporter

Notera att det nere till vänster i Bildinsamling går att välja vad som ska hända när din iPhone ansluts till datorn. Här finns också ett tredje import-alternativ undanskuffat, Autoimporter. Väljer du det alternativet så kommer bilder/filmer importeras automatiskt varje gång du ansluter din iPhone till datorn. Autoimporter är faktiskt ett eget program i sig och har egna inställningar, om än få. För att ställa in dessa måste du starta Autoimporter.app, som du hittar under [Macintosh HD]/System/Bibliotek/Image Capture/Support/Application/Autoimporter.app

Själv tycker jag det mest är irriterande med massa program som startar när enheter ansluts, så jag håller mig ifrån Autoimporter och fortsätter använda CameraSync. 🙂

5 comments for “Överföring av bilder från iPhone till Mac (Guide)

 1. Hej!
  Tack för tipsen! Äntligen kan jag föra över bilder och filmer från kin Iphone så de ligger väl förvarade på datorn också =) Ett varmt tack!

 2. Hej!
  Jag hittade biildinsamling och följde dina steg, men när jag ska importera bilderna står det “import fel” det är nåt fel på formatet står det på mina bilder.
  Samma sak när jag försöker importera via iphoto!
  Vad är felet??

 3. sofia :
  Hej!
  Jag hittade biildinsamling och följde dina steg, men när jag ska importera bilderna står det ”import fel” det är nåt fel på formatet står det på mina bilder.
  Samma sak när jag försöker importera via iphoto!
  Vad är felet??

  Jag känner inte igen ditt fel. Försökte googla lite, men har inte hittat något än.

  Ett alternativ som jag annars kan rekommendera är att du använder appen Camerasync för att synka bilderna till t.ex. dropbox och då kommer du också åt dem via datorn.
  http://www.omteknik.se/ladda-upp-dina-iphone-bilder-enkelt-med-camerasync/

 4. Nerj, här händer ingenting när jag öppnat Bildinsamling. Det finns inga bilder att importera, säger programmet. Men 15 är förkryssade i min iPhone 4s

 5. Åh, TACK för alternativ 2, jag har haft en Mac i 4 år och iphone under den tiden också, men ej fattat hur man ska överföra bilder till datorn från telefonen! Har inte behövt “lära” mig det först nu när jag har ett barn som fyller mobilen med en massa bilder! 😉 Supertack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *