Sopdykare (friganer) lever på det matbutikerna slänger

Aktuellt hade ett intressant inslag i kväll om sopdykare, också kallade friganer. I korthet går det ut på att matbutikerna dagligen slänger stora mängder fullt ätliga varor. T.ex. några dagar gammalt bröd, paprikor som ser lite vissna ut och frukt som har rynkigt skal. De varor som vi kunder ofta väljer bort, men egentligen är fullt tjänliga, de hamnar till slut i containern. Där tar friganerna vid och lever enligt egen utsago gott på matsvinnet från butikerna. Se hela inslaget nedan.

Själv har jag många gånger funderat på varför butikerna har sådana kopiösa mängder bröd i hyllorna. Går jorden under om hyllan blir tom?

Artikeln fortsätter under annonsen


Varför kostar 3 dagar gammalt bröd lika mycket som dagsfärskt? Vore det inte smartare att sälja äldre produkter billigare, än att vänta på att de blir för gamla, sedan slänga dem och inte få betalt för dem alls? Man kunde tänka sig följande priser på bröd, baserat på hur gammalt det är. Säg en limpa för 20 kr.

  • 0-1 dag: Fullt pris, 20 kr.
  • 2-3 dagar: 25 % rabatt, 15 kr.
  • 4 dagar eller mer: 50 %, 10 kr.

Tekniskt skulle det vara mycket enkelt att införa i t.ex. Shop-express-systemen, bara att scanna varan, samt en rabattkod (streckkod) som motsvarar bakdatumet.

Varsågod matbutikerna, en gratis idé från mig till er. 🙂

Vad tänker du när du ser inslaget ovan?

1 comment for “Sopdykare (friganer) lever på det matbutikerna slänger

  1. Jag tänker mest på vilka enorma vinstmarginaler som måste finnas hos handlarna i livsmedelsbranchen när man kan kasta bort hälften av vad man köper in, men ändå göra bra förtjänst i slutänden. Tittar man i ändra änden av kedjan så finns det väl knappt marginaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *