Sony Ericsson måste kasta ut Windows och Symbian

Låt mig börja med bakgrunden. Sony Ericsson har annonserat att de vill varsla 450 personer i Lund. Försäljningen går nämligen nedåt, kraftigt nedåt. På ett år har antalet sålda telefoner gått från 24,8 till 13,4 miljoner. Marknadsandelen från 8,1 till 4,3 %. Bolaget går med förlust och blöder kraftigt. Något måste göras, snabbt. Samtidigt måste det som görs vara genomtänkt.

Mobilerna till Sony?

IDG föreslår att mobilerna läggs i knät på Sony. Det som talar för den lösningen är att Sony är duktiga på konsumentprodukter och marknadsföring. Sony brukar också ha intressanta och kluriga lösningar i sina produkter. Sony har också mycket kontakter inom musik och mediaindustrin.

Artikeln fortsätter under annonsen


Det som talar mot Sony, är att de tidigare drev en mobilverksamhet själva, och den rönte inga större framgångar. Åtminstone inte i Europa och USA. Om inte Ericsson och Sony hade skapat Sony Ericsson, så är det inte helt otänkbart att Sonys mobildivision hade lagts ned.

Öppna plattformar är framtiden

Kontakter inom mediaindustrin är bra, men i dagens läge är det inte nödvändigt för mobiltillverkare att ha dessa kontakter. Tjänster som Spotify är ett bra exempel på detta.

Det blir istället allt viktigare med en öppen mobilplattform där man låter mer snabbfotade aktörer utveckla produkter/tjänster skapade för att fungera på den egna mobiltelefonen. Samtidigt gäller det att hårdvaran understödjer programmen på ett bra sätt.

Kasta ut Windows och Symbian

Sony Ericsson är nu en mindre spelare på mobilmarknaden. Då är det ohållbart kostnadsmässigt att försöka upprätthålla dagens breda produktportfölj. De har redan insett att antalet modeller är för stort och flera analytiker anser också att Sony Ericsson inte kan (läs: har råd att) utveckla för 4 st olika plattformar samtidigt. OSE, Symbian, Windows mobile och Android.

Jag hoppas att Sony Ericsson väljer att fokusera på OSE och Android. Både Symbian och Windows mobile har funnits länge, men har liksom aldrig fått någon riktig massmarknad. Båda systemet har brottats en hel del med seghet och Windows mobile känns bara gammalt och trött på något sätt.

Android, som är Googles operativsystem för mobiltelefoner, har enligt mig potentialen att bli ett av 2 dominerande mobila OS de närmaste åren. Det andra operativet är förstås iPhone OS, som finns i Apples iPhone. OSE kommer fortsatt finnas i billiga telefoner.

Allt viktigare med bra hårdvara i mobilerna

När fler och fler tillverkare väljer Android blir det plötsligt allt viktigare med riktigt bra hårdvara. Många telefoner kommer köra samma program och då blir känslan i telefonen, design och prestanda allt viktigare för att profilera sig som mobilmärke. Sony Ericsson har potentialen att lyckas inom hårdvaru- och designområdet. Sony Ericsson X2 har fått goda omdömen för sin hårdvara (dock mycket blandade omdömen om mjukvaran som bygger på Windows mobile).

Jag ser med förhoppning fram emot Sony Ericssons första Android-mobil X10 (bilder och fakta här på IDG). Modellen kan, och måste kanske bli, en vändpunkt för Sony Ericsson.

Har Sony Ericsson någon framtid och ska de välja Android?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.