Kontanter är inte lösningen på Swedbanks IT-problem

Du har antagligen läst om Swedbanks IT-problem nyligen. Många kunder drabbades av negativa saldon på kontot och kunde inte betala räkningar eller ens köpa mat. Ett oerhört allvarligt problem som visar på sårbarheten i dagens digitala samhälle.

pengar mynt i högar

Genast hörs starka röster, på bland annat social medier, som propagerar för återinförande av kontanter på bred front. Det är rätt tänkt, men fel lösning enligt mig. Rätt tänkt på det sättet att kontanter är ett alternativt sätt att betala. Fel tänkt eftersom kontanter är en utdöende betalmetod med stora brister. Utfasningen av kontanter är i full gång och här är några av nackdelarna med kontanter som brukar nämnas.

Artikeln fortsätter under annonsen


  • Osäkert för butikerna och kunderna – Risk att bli rånad
  • Kräver mycket manuellt arbete
  • Hanteringen av kontanter är kostsam

Lösningen – Extra bank eller kreditkort?

Det gamla talesättet lägg inte alla ägg i samma korg är mer aktuellt än någonsin. Du behöver mer än ett sätt att betala på. Det är sällan som flera banker har IT-problem samtidigt. Ett sätt att göra dig mindre sårbar är att skaffa en extra bank och ha reservpengar stående på ett konto där.

Ett annat sätt, som är snäppet enklare är att skaffa ett kreditkort. Det finns flera olika kreditkort på marknaden utan årsavgift. Fördelen med kreditkort är att du betalar i efterhand. Du är alltså inte beroende av att din egen bank är “online” när du gör ditt köp. Hade du haft kreditkort när saldot på Swedbank stod på minus, så hade du fortfarande kunnat köpa mat, biobiljetter och tanka bilen utan problem…

Digitala valutor?

I framtiden tror jag någon form av digitala valutor kommer vara ett alternativ till banker och bankkort. Tekniken finns, men den är inte tillräckligt utbredd och enkel att använda. Marknaden är inte redo idag för att maten på Ica ska kunna betalas med till exempel Bitcoin eller Ethereum.

1 comment for “Kontanter är inte lösningen på Swedbanks IT-problem

  1. Går det verkligen att betala med kreditkort när banken strular? Måste inte affären få kvittens på att man har kredit kvar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *