Hjärnstorm om vidskeplighet, d.v.s. samband som inte finns

Torsdagens Hjärnstorm (program på SVT) handlade om vidskeplighet och programmet var som vanligt mycket intressant. En man ansåg bland annat att vidskeplighet är ett uttryck för människans önskan att alltid hitta förklaringar och orsaker till det som händer. Detta oavsett om förklaringen verkar rationell eller inte. Som exempel gavs de klassiska: att nycklar på bordet, krossad spegel och svarta katter leder till otur. Samtidigt kan förstås personens egen uppfattning påverka skeendet. Tror man själv att det kommer gå dåligt när man monterar den 13:e produkten, så kanske man tänker i fel banor och gör ett misstag.

Här kan du se programmet Hjärnstorm om vidskeplighet på SVT Play. (fungerar till 5 april 2009)

Artikeln fortsätter under annonsen


Apropå irrationella samband. Den äldre generationen brukade i avskräckande syfte säga att barn som leker med elden kissar på sig på natten.

Visste ni förresten att när de monterade tunnelelement för Öresundsbrons tunneldel, så blev det problem med tunnelelement 13 och det sjönk till botten. I en dokumentär jag såg för länge sedan, så hävdades det att projektet av vidskepelse hade numrerat elementen 1, 2, 3…, 11, 12, 14, 15 och att element nr 14 sjönk. Frågan är om det var numret 13, arbetarnas oro eller slumpen som orsakade problemen?

Den enda ritual jag själv vet att jag har är att ibland böja lite på innebandyklubbans blad, trots att jag vet att det troligen inte är något fel på böjen.

Är du vidskeplig? Har du några ritualer eller tvångsbeteenden? Kommentera gärna. 🙂

1 comment for “Hjärnstorm om vidskeplighet, d.v.s. samband som inte finns

  1. Potentiell spoiler nedan, om du inte redan sett programmet om vidskeplighet. I programmet spelar Henrik på roulette 5 gånger, bara på rött eller svart. Han lyckas vinna 5 gånger i rad. I programmet visas det sedan aldrig hur han gör. Eftersom han satsar med ett rött och ett svart kort, gissar jag att korten är manipulerade på något sätt. Min bästa gissning är att korten ändrar färg när man värmer dem med handen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *