Hur man flyttar en webbsida på rätt sätt

Ibland behöver man flytta en webbsida (här avser jag en URL) till en ny adress. Det finns flera vinster med att genomföra flytten på rätt sätt. Följande kan nämnas:

  • Din gamla URL har ett (förhoppningsvis bra) rykte på Google, som till viss del kan överföras till din nya sida. SEO-branschen tycks vara enig om att detta hjälper dig att behålla sidans ranking i Google (åtminstone till viss del).
  • Din gamla URL kommer ligga kvar i Googles index en tid, allt från veckor till månader. För de besökare som söker och hittar din sida via Google, så är det tråkigt om en 404-felsida visas. Då tappar du trafik till din sajt. Besökaren trycker oftast på tillbaka-knappen när en sida inte motsvarar förväntningarna.
  • Har du många inlänkar från andra sidor och inte gör hänvisningar, så kommer du tappa trafik.

Rätt sätt att flytta en sida är genom att göra en så kallad 301 redirect. På SEO forum kan du läsa om vad en 301 redirect är och hur man gör en 301 redirect.

Artikeln fortsätter under annonsen


Bland annat har jag tidigare skickat ett tips till Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg att de borde göra en 301 redirect på denna sida. För alla vill väl komma direkt till rätt sida när man i Google söker efter Allmänhetens åkning i Göteborg och vi vill väl inte ha en gammal inaktuell sida i Googles index eller? 🙂


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.

1 comment for “Hur man flyttar en webbsida på rätt sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *