Håll koll på app-kostnaderna: iTunes card + 2 tips

Hör du till dem som vill ha koll på kostnaderna för dina appinköp? Kanske har du barn eller ungdomar som använder iPhone eller iPad? Har du ditt kreditkort kopplat till iTunes-kontot, så kan det bli dyrt om du är oförsiktig. Fallet där barn köpte virtuella jordgubbar för 50 000 är förstås extremt och föräldrarna fick till slut pengarna tillbaka, men lite koll skadar ju inte.

Här kommer några tips för dig som vill ha koll på utgifterna.

Artikeln fortsätter under annonsen


iTunes card

itunes card presentkortDet bästa sättet att hålla koll på kostnaderna är att du inte kopplar ditt kreditkort till iTunes-kontot. Istället kan du köpa ett presentkort på iTunes store, ett så kallat iTunes card. iTunes presentkort funkar i princip på samma sätt som kontantkort till mobiltelefoner. Du köper ett iTunes card med ett visst värde och laddar sedan detta på ditt iTunes-konto. Dina appköp dras från detta saldo. När pengarna är slut går det inte köpa mer appar. Saldot går förutom appar att använda till andra inköp i iTunes, t.ex. musik.

iTunes card finns att köpa i Apple store med valörerna 100, 200 och 400 kr. På Pressbyrån och 7-eleven finns kort med valörerna 150, 250 och 500 kr (serviceavgift på 5 kr tillkommer av oklar anledning vid köp i butik).

Kräv alltid lösenord vid app-köp

Standardinställningen på iPhone är att du EFTER ett appköp behöver ange ditt iTunes-lösenord igen FÖRST efter 15 minuter. Har du köpt en app och lämnar över din iPhone till någon annan kan de alltså köpa en app UTAN att ange ditt lösenord igen, om det sker inom 15 minuter.

Köper du appar till dina barn kan det alltså vara en god idé att alltid kräva lösenord vid varje inköp. Detta kan du ställa enligt följande:

  1. Gå in under Inställningar->Allmänt->Begränsningar
  2. Avsnittet Tillåtet innehåll
  3. Kräv lösenord, Välj Direkt

Köp inuti appar: Det går att stänga av

I vissa appar finns det extramaterial att köpa till inuti spelet, men detta går att stänga av. Konsumentverket har en bra sida om köp inuti appar och hur man stänger av möjligheten att köpa saker inuti appar. Du hittar annars valet under: Inställningar->Allmänt->Begränsningar, Köp inuti program.

3 comments for “Håll koll på app-kostnaderna: iTunes card + 2 tips

  1. Hej! Om jag har löst in ett ITunes presentkort och vill kolla saldot på det presentkortet, hur gör jag då? Jag har testat att logga in med mitt Apple id på ITunes men hittar inte var jag kan finna mitt saldo. / Jörgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.