Förbättra din synlighet på Google med SEO

Allt fler upptäcker vikten av att synas högt upp i Googles sökresultat. Ett seriöst och målmedvetet arbete med sökmotoroptimering (SEO) ger dig goda möjligheter att förbättra synligheten på Google. Idag startar väldigt många kunder sin köpresa med en sökning på Google. Syns inte ditt företag på Googles förstasida har du tufft att nå fram med ditt erbjudande till kunderna.

Lösningen blir ofta att använda Google Ads och köpa sponsrade länkar i början av sökresultatet. Denna typ av annonsering kallas sökordsmarknadsföring eller SEM efter engelskans Search Engine Marketing. När du använder Google Ads så betalar du för att din länk/annons ska synas för relevanta sökord, vanligen kallade keywords (nyckelord). T.ex. kan du välja att din annons ska synas när någon söker efter “begagnad bmw”, “bästa SEO-verktyget” eller “hunduppfödare i Stockholm”, ja du förstår, du bestämmer… När en besökare klickar på annonsen, så betalar du per klick till Google. Hur mycket det kostar per klick brukar benämnas CPC (Cost Per Click) och varierar kraftigt beroende på bland annat hur populärt sökordet är och hur relevant din sida är för sökordet.

Artikeln fortsätter under annonsen


Fördelar och nackdelar med Google Ads

Fördelen med Google Ads är att det går snabbt att komma igång och köpa besökare/trafik. Nackdelen är att det kan bli dyrt och du har ingen garanti att besökaren köper något av dig. För att inte famla i blindo, så behöver du mäta vilka nyckelord som konverterar, det vill säga leder till köp eller annan typ av avslut.

Många lanserar sin sajt, saknar trafik och börjar köpa Google Ads. De får igång försäljningen, men känner att det blir för dyrt eller inte ger rätt resultat. Det är då många börjar fundera på vad sökmotoroptimering är och hur man gör SEO.

Hur fungerar sökmotoroptimering?

SEO handlar om att utforma din hemsida på ett sådant sätt att Google anser sidan relevant för vissa nyckelord. För många år sedan kunde man skriva nyckelordet massa gånger på hemsidan, i title, rubriker och i brödtexten. Det funkar inte längre, Google har blivit mycket smartare. Idag får överdrivet användande av samma ord snarare motsatt effekt. Google anser det som spam och du kan hamna långt ner i sökresultatet.

När du sökmotoroptimerar så hjälper du Google förstå att din sida är värd att visas högt upp för ett visst sökord.

Hur lyckas man med SEO?

Ingen förutom Google själva vet exakt hur sökalgoritmen fungerar, men det finns fyra delar som är mycket viktiga för att lyckas med SEO.

  1. Innehåll med bra kvalité, ofta benämnt content. Google älskar text och ju mer välskriven den är, desto bättre. Du ska övertyga besökaren och Google om att du är en auktoritet och är expert på området du skriver om. Texten ska även vara varierad och unik. Det är viktigt att texten är unik både inom och utanför sajten. Texten ska gärna svara på vanliga frågor som besökaren kan tänkas ställa kring en sökfråga.
  2. Länkar till olika sidor på din sajt, både externa och interna länkar. Google ser länkar som röster, som berättar att innehållet är kvalitativt eller intressant. Fler inlänkar till din sajt ökar generellt chansen att synas högt upp i sökresultatet. Det är dock mycket viktigt att sajterna som länkar till dig är av bra kvalité och sidorna som länkar till dig ska vara relevanta för ditt innehåll. Om du till exempel har en sajt som säljer filmer och får en länk från en hunduppfödare i en artikel om hundmat, så kan Google lägga mindre vikt vid den länken.
  3. Teknik. Du ska bland annat använda ditt viktigaste nyckelord på strategiska platser på sidan, i title-taggen, meta description, H1 (huvudrubriken), inledningen av texten och gärna i någon underrubrik (H2 eller H3). Detta är ingen komplett lista, utan snarare en vägledning. Det finns många andra punkter som också ingår under teknik, bland annat se till att Google kan indexera/komma åt din webbplats.
  4. Användarupplevelse. På senare år har Google börjat lägga vikt på användarens upplevelse av sidan. Hur snabbt laddar den? Är sidan mobilanpassad? Är innehållet lätt tillgängligt?

Verktyg som hjälper dig med SEO – Morningscore

Det finns en uppsjö av verktyg på marknaden som kan hjälpa dig med SEO. Problemet med de flesta verktyg är att du får mycket information, men du får inte hjälp med någon strategi. För att du ska få en bättre SEO-optimerad sajt, så behöver du en plan för hur du praktiskt ska arbeta. Vad är det du egentligen behöver göra? Vilka problem finns på sajten? Vilka möjligheter finns, som du inte utnyttjar idag? Det är här du ofta behöver en konsult inom området sökoptimering. Eller, kan du göra SEO själv? Ja, till viss del, med rätt kunskaper och framförallt om du väljer rätt verktyg.

morningscore seo verktyg

Jag håller på och testar ett SEO-verktyg utvecklat i Danmark, som heter Morningscore. Det är ett komplett verktyg för sökmotoroptimering som samtidigt är lätt att använda. Du behöver inte vara SEO-expert för att använda Morningscore, långt ifrån. Detta verktyg är i det närmaste unikt genom att det använder “gamification” för att göra arbetet med SEO roligare och mer tydligt.

Morningscore analyserar din sajt och föreslår utifrån det olika missions (uppdrag) som du kan utföra för att förbättra din SEO. Du kan till exempel få förslag på nya relevanta nyckelord eller vilka ändringar som bör göras på en viss sida på din sajt. Nya förslag kommer löpande och varefter du utför missions, så belönas du med poäng och nya “nivåer”. Utöver detta kan du följa värdet av din SEO, genom ökningar av din Morningscore i dollar. Det vill säga ett värde på din sajt, som sätts utifrån priset på de positioner du har i sökresultatet. På så sätt blir det väldigt tydligt vilket värde ditt arbete med optimeringen ger!

Om du är nyfiken på Morningscore kan du klicka här för att testa det helt gratis i 14 dagar, utan att betala något. Du behöver inte ens ange några betalningsuppgifter. Jag kommer framöver skriva mer om detta verktyg och du är mer än välkommen att kommentera om du har egna erfarenheter av det eller andra verktyg för SEO-arbete.

1 comment for “Förbättra din synlighet på Google med SEO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *