Använd Dropbox smart och få mer ledigt diskutrymme

Om du installerar Dropbox med standardinställningarna, så kommer det hela tiden ligga en komplett och uppdaterad kopia av hela ditt Dropbox-innehåll lokalt på din dator. Detta med en lokal kopia är förstås smidigt, men kan också leda till dåligt med diskutrymme. Det kan bli speciellt kännbart om du kör en laptop med SSD-hårddisk, på säg 60, 80 eller 120 GB.

Jag upptäckte att jag hade nästan 12 GB i Dropbox, som följaktligen också låg lokalt. Många av filerna i Dropbox använder jag aldrig lokalt på datorn, utan större delen av utrymmet i Dropbox funkar som en backup. Många GB upptagna, till ingen nytta alltså.

Artikeln fortsätter under annonsen


Detta inlägg är skrivet med utgångspunkt från Mac OS X, men principen på Windows är densamma. Om du inte använder Dropbox, bläddra ner och läs “Användningsområden för Dropbox”.

Välj det i Dropbox som du vill ha lokalt på datorn

Lösningen är att välja ut de kataloger i Dropbox som du verkligen vill ha synkroniserade lokalt på datorn. Kör du Mac OS X så hittar du detta i Dropbox under Preferences, Advanced och sedan Selective sync. Efter att du ändrat, så måste du bekräfta att filer tas bort. Lugn, detta är endast de lokala filerna som raderas. Filerna finns kvar i Dropbox på nätet.

dropbox selective sync

Gamla filer kan ligga kvar lokalt i Dropbox cache

Efter stegen ovan bör det ha friats upp en del utrymme på din hårddisk. Men, det finns en bugg (feature?) i Dropbox som gör att gamla filer ändå kan ligga kvar i en dold katalog. Därför bör du kontrollera om det ligger något i följande katalog:

~/Dropbox/.dropbox.cache

I mitt fall låg 11 GB filer i följande katalog

~/Dropbox/.dropbox.cache/2012-11-07/

Du kan radera dessa filer på olika sätt, men här följer två olika sätt:

 • I finder kan du hitta denna dolda katalog och filerna genom att välja Gå-> Gå till.
  Ange:

  ~/Dropbox/.dropbox.cache

  Radera innehållet.

 • I terminalen (om du vet vad du gör)
  cd ~/Dropbox/.dropbox.cache
  rm -r *

Fotnot: Som alltid gäller att du ska ta backup på saker, för säkerhets skull, innan du flyttar eller raderar något viktigt.

Användningsområden för Dropbox

Några sätt att använda Dropbox:

Du kan skapa ett gratis konto på Dropbox här. Via denna länk får du 2,5 GB utrymme gratis (standard är 2 GB).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *