Varför så krångligt och snårigt GP?

Jag brukar inte skriva gnälliga inlägg, men i fallet med tjänsten GP+ så måste jag göra ett undantag. Syftet är att peka på ett antal, som jag ser det, uppenbara brister som är till nackdel för användarna och i slutändan för GP själva.

GP+ är Göteborgspostens alldeles färska tjänst, där du mot en månadsavgift får tillgång till exklusivt material. Några exempel är konsumenttester, veckomatsedlar från Alexandra Zazzi och tips från experter om allt från mode till ekonomi. Medlemskap i GP+ kostar 19 kr/mån för prenumeranter och 39 kr/mån för övriga. Det går också att köpa ett dygns tillgång till GP+ för 10 kr. Bra tänkt där och så här långt är det inte mycket att säga om villkoren.

Artikeln fortsätter under annonsen


Det är när du ska börja använda tjänsten som det börjar kännas tungt.

Krånglig registrering

Paul was the saddest of all

Nej, det är inte jag...

Du måste förstås registrera dig för att bli medlem på GP+ och då kommer ångesten krypande. Registreringsformuläret är så stort så det inte får plats på skärmen (och då har jag ändå en 24″ skärm med 1200 pixlar på höjden).

Förutom att du måste välja ett lösenord, så ska MINST 9 stycken obligatoriska textfält fyllas i. Ungefär som om du ska köpa en bilförsäkring… Redan här tror jag många användare trycker på bakåt-knappen i webbläsaren.

Reklam via mail och SMS som standard?

Om du har orkat registrera dig, så har du säkert inte orkat läsa igenom det långa stycket med finstilt text. I villkoren för GP+ finns bland annat följande.

Uppgifter som du direkt eller indirekt lämnar till oss genom att utnyttja våra tjänster och erbjudanden kan komma att användas av oss eller våra samarbetspartners för marknadsföringsändamål…”


“Vid eventuell direktmarknadsföring kommer sådan att skickas via “Min Sida”, din e-postadress, SMS eller annan funktion. Genom att godkänna dessa villkor accepterar du att vi sänder sådana meddelanden till dig. Du har rätt att tacka nej till sådana utskick…”

Jag ställer mig tveksam till att betala för en tjänst och sedan “på köpet” få reklam skickad till sig via e-mail och SMS. Det ska sägas att det går att tacka nej till detta, men då måste man maila till GP eller aktivt agera på de reklam-mail och SMS som skickas.

Givetvis borde det finnas en knapp i slutet av registreringen där man kan välja bort marknadsföring. (ok, jag inser ironin i att formuläret nu blir ytterligare lite större 😉 )

Varför så krångligt GP?

Det måste vara enkelt att registrera sig och betala på nätet.

  • Måste det vara så här krångligt?
  • Varför kan jag inte bara ange min mailadress och få betalningsuppgifter och ett lösenord skickat till mig via mail?
  • Kan ni inte finansiera den här typen av tjänster via ANTINGEN avgifter ELLER reklam?

1 comment for “Varför så krångligt och snårigt GP?

  1. Nu har girigheten tagit över i GP. Finns snart ingen artikel som man kan läsa gratis längre.Fy, fy GP. Ni måste lära er att göra en bra GP.se innan ni tar betalt. Lär av AB där jag gladeligen betalar 19:- i månaden för det är det värt.
    Er prissättning är horribel och absolut inte värt de pengar ni tar ut. Ni har mycket att lära av de andra site tidningarna innan ni tar betalt.
    Kommentatorfunktionerna t.ex och sedan sluta upp med att censurera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *