Tips för bättre 3G hastighet och täckning med mobilt USB bredband

Här följer tips hur du kan få ditt mobila bredband och turbo-3G via USB-modem att fungera bättre. Jag och många andra har problem när man är ute på landet, antingen har man ingen 3G-täckning alls eller så går det väldigt långsamt att surfa. Det finns dock ett väldigt enkelt och billigt sätt som kan förbättra mottagningen. Sommaren 2007 gjorde detta tips skillnaden mellan oanvändbart och användbart Tele2 mobilt bredband. Nu 2008 gör det skillnaden mellan växlande GPRS/3G och numera alltid 3G/Turbo-3G.

Tipset är att helt enkelt köpa en lång USB-förlängningskabel på t.ex. Clas Ohlson t.ex. artikelnummer 38-1963 , kostar i nuläget 99 kr för 5 meter. Till modemet ingår nämligen oftast en 30 cm kabel, men mottagningsförhållandena är sällan optimala på den plats du placerar datorn. Generellt är det bra om du kan placera modemet så fritt från väggar som möjligt eller allra helst nära ett fönster som vetter mot mobilmasten. Man får helt enkelt prova sig fram till en plats som ger bra mottagning. USB-modemet Huawei E220, ett av de vanligaste USB-modemen på marknaden, har t.ex. grön lampa som indikerar GSM/GPRS, blå för 3G och ljust blågrönt för Turbo-3G/HSDPA, där det senaste alltså är bäst.

Artikeln fortsätter under annonsen


Prova ut den plats som ger bäst mottagning för dig. En del hänger upp modemet i en krok i taket och får bra 3G-mottagning på detta sätt. Själv har jag en 5m USB-kabel och lägger modemet på en stolsrygg mitt i vardagsrummet, det ger bra täckning för mig.

Är det fortfarande hopplöst långsamt kanske man får överväga en extern antenn för 3G. Hittade t.ex. denna antennadapter för 3G USB-modem, så man kan koppla antenn till E220, trots att E220 inte har antennkontakt.

Har du andra bra tips om hur man får bättre 3G-mottagning eller har du själv använt detta kabeltips med lyckat resultat? Kommentera gärna nedan.

15 comments for “Tips för bättre 3G hastighet och täckning med mobilt USB bredband

 1. Jag har inte köpt någon antennadapter själv. Däremot har jag använt en USB-kabel med bra resultat. Om du är intresserad av adaptern så är det redan en länk i texten “antennadapter för 3G USB-modem.”

 2. Ett annat tips är att skaffa en router som klarar 3G-modem i USB-porten, t.ex. Asus WL-500gp som jag har (ca 800 kr). Då kan man dessutom dela anslutningen med flera datorer. Man ställer då lämpligen routern och nära fönster, högt upp huset, kanske t.o.m. på vinden.

  En annan sak att komma ihåg är att om man jämför mottagning på olika platser bör man göra det samtidigt, eller köra många tester, då bandbredden delas med alla som ansluter till just den masten.

  Och en sista grej, det finns en karta på PTS som visar var mobilmasterna finns: http://e-tjanster.pts.se/Map/

 3. Hej jag har testat den antennadapter som visades på länken.. att lägga på en grej på tvålen känns lite sådär för mej funkade det inte! om de funkade för någon annan så tala gärna om det. Tack! tack för en bra sida! mvh anders

 4. Hej!

  Jag har en stationär data i min källare och där finns betongväggar runt om.
  Vilket är det bästa jag kan göra för att få täckning där? Vad krävs?

 5. @Elli: Om du har ett USB-3g-modem är ett alternativ att du köper en 3g router t.ex. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=330772 och ställer högre upp i huset där du har bra täckning. Med hjälp av 3g routern delar du sedan ut internet till din dator i källaren via trådlöst nätverk. Om du inte har trådlöst nätverkskort i din stationära dator, så kan du behöva komplettera med ett sådant. Antingen ett trådlöst nätverkskort med USB-anslutning eller ett för internt montage (oftast PCI-kort). Är det långt mellan router och dator, så rekommenderas ett nätverkskort med uppfällbar eller extern antenn.

 6. Hej,

  ovanligt dum artikel tycker jag. Slå på Blåtand och kör trådlöst, blåtand (beroende på utrustning givetvis) har en teoretisk maxläng som är långt längre än någon usb kabel klarar att skicka signaler. Kapactiteten räcker gott i de flesta fall, min lite äldre telefon har dock inte turbo 3G så det kan jag inte uttala mig om.

  Självklart gäller detta endast när man använder mobilen som modem, men vem idag kör med 3G puck när i princip alla telefoner har inbyggt turbo 3G? Det är ju otroligt smidigt att datorn automatiskt kopplar in telefonen när man befinner sig inom blåtandsräckvidd.

  Sen är det som jag förstår (rätta mig om jag har fel) inte möjligt att “förbättra” mottagningen på GSM nät. Möjligtvis om man har en telefon med kass antenn att man kan använda en extern antenn eller något hemmagjort hopkok. Men det förbättrar ju inte den potentiella mottagningen som är relativ till avståndet från masten.

  Ansök tillstånd om att sätta upp egen mast 🙂

 7. @stürmfrag
  Blåtand (bluetooth) är som du skriver bra på det sättet att man får stor frihet att placera telefonen, t.ex. högt upp på en hylla. I alla fall inom ca 10 meter från datorn, som är den vanligaste räckvidden för bluetooth.
  Tyvärr har bluetooth en del nackdelar också, det drar mycket ström i både dator och mobil. Alla datorer har inte bluetooth och min egen erfarenhet är att det oftast är lite krångligare att installera ett bluetooth-modem än ett kabelanslutet. Det kan också vara bra att veta att med bluetooth begränsas också den teoretiska maxhastigheten till 2 Mbit/s, även om det sällan innebär något reellt problem.

  Visst kan man förbättra mottagningen, genom att flytta mobilen (kortare sträckor). Det enklaste är att prova och se antalet “mottagningspluppar i mobilen”. Tag ett steg till höger eller vänster. Troligen varierar då mottagningen till det bättre eller sämre.

  Detta gäller både GSM (2G) och WCDMA (3G). Generellt får man bättre mottagning om mobilen placeras högre upp, gärna nära fönster och inte för nära tjocka väggar. Ju närmare en mobilmast desto bättre mottagning, men eftersom radiovågorna också studsar på hus, träd, berg, terräng osv, så är det inte alltid lätt att veta var mottagningen är bäst.

 8. Björn :

  Klarar GSM antenner att överföra GPRS data? förstärkning sker ju, men kan datan överföras med den tekniken?

  Ja, GPRS är en paketdatateknik som ingår i GSM-standarden. En GSM-antenn kan alltså överföra GPRS-data (förutsatt att mobilen/modemet stöder GPRS förstås, vilket dagens enheter gör)
  Finns mer information om GPRS på Wikipedia, om du vill fördjupa dig i ämnet. 🙂
  http://sv.wikipedia.org/wiki/General_Packet_Radio_Service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *