Test: Silverlit Palm-Z, ett litet radiostyrt flygplan

Silverlit Palm-Z radiostyrt flygplanPalm-Z är ett mycket litet radiostyrt* flygplan som endast väger 5 gram. Se bild till höger, för storleksjämförelse med en iPhone. Planet är avsett för inomhusflygning och fungerar bäst i ett riktigt stort vardagsrum. Tillverkaren Silverlit rekommenderar ett rum på 5 x 5 meter.

Palm-Z är konstruerat i ett hårt frigolitmaterial och har ett inbyggt laddningsbart batteri. Batteriet laddas genom att flygplanet sätts fast ovanpå handkontrollen. 15-20 min laddning ger ca 5 min flygtid. Handkontrollen har reglage för gas och styrning vänster/höger.

Artikeln fortsätter under annonsen


Mina intryck av Palm-Z

Vid första anblicken ser planet mycket skört ut, men efter en testflygning kan jag konstatera att det är förvånansvärt tåligt. Tack vare den låga vikten överlever planet de flesta krascher. Under min inflygningstid kraschade jag otaliga gånger mot golv, väggar, fönster, TV, blommor m.m. utan några större skråmor på planet (det medföljer lagningstejp och ett extra sidroder). Så länge man inte trampar på Palm-Z, så överlever nog planet det mesta.

När jag testade i mitt vardagsrum på 6 x 4 m, så kände jag mig ibland lite begränsad. Det gick helt ok att flyga, men det hade inte skadat med minst 5 x 5 m som Silverlit rekommenderar. Det kan gå att flyga utomhus också, men då måste det vara absolut vindstilla. Detta flygplan väger nästan ingenting och är därför extremt vindkänsligt. Är du intresserad av utomhusflygning så har Silverlit ett antal olika modeller som är anpassade för utomhusbruk. T.ex. Silverlit X-twin.

Om du har en avslappnad miljö på din arbetsplats, så är det här planet perfekt att flyga med i kontorslandskapet på fredag eftermiddag. Planet har ett lite småettrigt ljud, så hoppas du inte har ljudkänsliga kollegor. 🙂

Silverlit Palm-Z kostar 149 kr och du kan köpa det hos Coolstuff.se

Uppdatering 2010-03-27: Palm-Z har utgått ur sortimentet, men du kan hitta andra radiostyrda flygplan här på Coolstuff.

*Fotnot: Ska man vara noga så är inte planet radiostyrt, utan IR-styrt.

Video med Palm-Z (inte jag som flyger)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *