Test av Bose QC45 – 6 bra och 3 dåliga saker

Jag köpte ett par Bose QuietComfort 45 för några veckor sedan och har hunnit testa dem i olika situationer. Här delar jag med mig av mina erfarenheter av dessa mycket kompetenta trådlösa ANC-hörlurar, vars namn jag föredrar att förkorta till Bose QC45.

Bose QC45 låda

Bra med Bose QC45

 • Komforten är riktigt bra, precis som på föregångarna QC35 II och QC35. Det går att bära dessa hörlurar flera timmar utan problem. De är lätta och trycker inte nämnvärt varken på huvud eller öron. Jag har inte testat några andra over-ear hörlurar som varit bättre på denna punkten. Möjligen kan de bli lite varma efter en timme, men detta är inget unikt för Bose QC45, utan snarare ganska vanligt för slutna hörlurar.
 • Ljudet är helt klart bra. Det var ett tag sedan jag testade Bose QC35 II, men jag upplever att QC45 har ett snäpp bättre ljud. Framförallt basen känns något vassare, även om Boses hörlurar generellt inte är kända för tung bas. Gillar du tung bas är det antagligen värt att kika närmare på Sony WH-1000XM4.
 • Mikrofonen funkar riktigt bra för telefonsamtal och Teams, Google Meet, Zoom osv. Detta var något jag var orolig för, eftersom mikrofonerna av naturliga skäl sitter en bit från munnen.
 • Aktiva brusreduceringen är bra, kanske för bra? Jag kan ibland känna mig för instängd.
 • Det nya Aware-läget är trevligt. Detta är en nyhet på QC45 och betyder att hörlurarna släpper in omgivande ljud. Detta är till exempel praktiskt om du sitter på kontoret och vill prata med någon utan att behöva ta av hörlurarna. Du växlar mellan Quiet-läge (ANC på) och Aware-läge med knappen på vänster hörlur.
 • Fysiska knappar. Jag föredrar många gånger fysiska knappar framför touch, men det är förstås en smaksak. Föredrar du touch och gillar Bose, så är det modellen NC700 som gäller.

Dåligt med QC45

 • ANC går inte att stänga av. Detta är faktiskt riktigt dåligt och en försämring jämfört med QC35 II.
 • Funkar dåligt utomhus, när det blåser. Eftersom ANC inte går att stänga av, så får du välja mellan förstärkt vindljud med aware-läget eller en dåligt fungerande ANC som inte lyckas filtrera bort vindbruset. Tyvärr behöver det inte blåsa speciellt mycket för att hörlurarna ska vara nästan oanvändbara utomhus.
 • Priset är lite väl högt (just nu). I skrivande stund kostar Bose QC45 ca 3790 kr. Det må vara väldigt bekväma hörlurar, men Bose själva säger att NC700 som nu kostar ca 2490 kr fortfarande är deras premiummodell. NC700 har ställbar ANC och equalizer, något som QC45 hittills saknar. Är komforten värd 1300 kr?
Bose QC45 vikta
Bose QC45 – Ihopvikta i det medföljande fodralet

Frågor och svar om Bose QuietComfort 45 och trådlösa hörlurar

Vad betyder ANC-hörlurar?

ANC står för Active Noice Cancelling eller aktiv brusreducering på svenska. Det betyder att hörlurarna försöker blockera ut omgivande oljud och prat genom att generera ett ljud som släcker ut omgivningens buller. Rent praktiskt har hörlurarna mikrofoner som lyssnar på omgivande ljud och sedan skapas ett motsatt/inverterat ljud i hörlurarna. Resultatet blir i bästa fall nära en upplevd total tystnad. Har du musik på, så betyder det att det bara är musiken du hör.

Artikeln fortsätter under annonsen


Är Bose QC45 tunga?

Innan QC45 lanserades förekom det felaktiga uppgifter om att hörlurarna skulle bli klart tyngre än föregångarna. QC45 väger 241 gram, jämfört med QC35 II som väger 232 gram. Lite tyngre, men knappast märkbart.

Är Bose QC45 prisvärda?

Det korta svaret är nej. Styrkan hos Bose QuietComfort 45 är framförallt komforten, i kombination med bra ljud och utmärkta mikrofoner. Du betalar ganska mycket för komforten i mitt tycke, men de kan vara värda pengarna om du använder hörlurarna fler timmar varje dag.

Andra frågor om trådlösa hörlurar?

Skriv gärna en kommentar nedan, så försöker jag svara. 🙂

3 comments for “Test av Bose QC45 – 6 bra och 3 dåliga saker

 1. Hejsan!
  Jag läste din artikel om QC45 och har själv ett par. Har även ett par GC35II och håller med om allt du skrev MEN jag får alltid höra att mikrofonen fungerar mycket dåligt när jag pratar via mobilen (iPhone 12 PRO)! Teams fungerar bra. Vilket mobilfabrikat använde du i testet?
  Ha det gott, Michael

  • Hej Michael!
   Intressant och märkligt med din iPhone 12 pro. Jag använder en Xiaomi Mi 9 (Android 10). Det enda jag kan tänka på är att jag behövde byta kodek från AAC till SBC, då blev ljudet stabilare. Telefonen varnade mig också för att det kan vara kompatibilitetsproblem med AAC. Denna inställning av kodek, AAC eller SBC, görs någonstans i bluetoothinställningarna. Vet dock inte om det påverkar mikrofonen. Samtidigt sägs det att AAC ska fungera bra med iPhone, men sämre eller inte alls med android. Återkom gärna om du hittar en lösning, alltid intressant att höra vad problemet var. 🙂

   • Hej Anders,
    Jag har nu provat mina QC45 på en Samsung Galaxy Note 20 Ultra (Android 11) och där fungerar mikrofonen betydligt bättre!
    Bara så du vet…
    Ha det gott,
    Michael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *