Sony WE5, en ny energisnål LCD-TV

Sony lanserar nu nya modeller för 2009 i sin BRAVIA-serie av TV-apparater. Förutom tekniska finesser och bildkvalité utöver det vanliga, utlovas ett fokus på energisparande LCD-TV.

Sony använder begreppet “Eco TV” på sin nya modell WE5. Sony WE5 LCD-TV är planerad för lansering i handeln april 2009 och energiförbrukningen sägs kunnas minska med ca 50 % jämfört med tidigare LCD-modeller. En stor del i energibesparingen utgörs av en ny typ av backlight, en så kallad HCFL-backlight (Hot Cathode Fluorescent Lamp). Sony utlovar bättre bildkvalite och färgåtergivning än på tidigare modeller, samtidigt som energiförbrukningen sänks. Detta möjliggörs av mycket energieffektiva LEDs placerade i kluster, vilket gör att alla LEDs inte alltid behöver lysa samtidigt/gemensamt. Detta bidrar till sänkt energiförbrukning.

Artikeln fortsätter under annonsen


En intressant och nyskapade finess på Sony WE5 är närvarosensorn (“Presence sensor”), som känner av kroppsvärme och rörelse. Om inte någon person befinner sig i TV-rummet kan TV:n automatiskt stänga av bildskärmen för att spara energi. Sony har tänkt till på så sätt att ljudet fortsätter att fungera även om bilden inte visas. Perfekt för den som har på TV:n i bakgrunden ibland. Efter 30 minuter utan aktivitet i rummet går TV:n automatiskt ner i standby-läge.

WE5 har också en energisparknapp som stänger av hela TV:n. Många TV-apparater drar ström även om de stängts av. Sonys nya inbyggda smarta strömbrytare löser problemet och TV:n startar dessutom upp med samma inställningar som när den stängdes av. Smart Sony!

Några korta fakta om Sony WE5 LCD-TV

  • Full-HD 1080p LCD-TV
  • Bravia engine 3 som optimerar bilden
  • Motionflow 100Hz-teknologi som reducerar suddiga bilder
  • Inbyggd digital-TV-mottagare för marksänd TV (DVB-T) och kabel-TV (DVB-C).
  • Möjlighet att visa media sparat på USB-enheter och nätverksanslutna datorer med stöd för DNLA (läs på IDG om DLNA).

Läs mer om Sony WE5 och se detaljerad information om Sony WE5 på Sonys hemsida.

Köpa Sony WE5?

Sony KDL-46WE5W finns bland annat att köpa här på Netonnet (länk till produkten).

2 comments for “Sony WE5, en ny energisnål LCD-TV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *