Prisjakt/Minhembio hackat: Krypterade lösenord och mail har läckt ut

Dessvärre kom det nyligen ett mail om att Prisjakt/Minhembio har blivit hackat.

“Tyvärr måste vi meddela att stora delar av de lösenord, som används för att logga in på Prisjakt/Minhembio, har stulits i samband med ett datorintrång. Nu skiljer sig dock den här lösenordsstölden från andra liknande händelser genom att alla våra lösenord är ordentligt krypterade och att vi går ut med det hela före det att någon illvillig person hunnit offentliggöra några uppgifter.

Även om lösenord lagrats i krypterad form går det att, genom att prova sig fram, ta fram dem igen. Detta är en process som är beroende av hur bra lösenord du, som användare, valt att ha. Om lösenordet t.ex. är ett ord eller i övrigt är kort, går det tyvärr väldigt snabbt att räkna ut det. Sådana lösenord tar bara någon sekund till någon minut att ta fram. Ett långt lösenord med en blandning av stora/små bokstäver samt siffror och specialtecken kan däremot ta tusentals till miljontals år att räkna fram.

Vi har ännu inte sett några publicerade lösenord på det sätt som skett när liknande intrång skett för t.ex. Datorföreningen, Aftonbladet, Bilddagboken etc. Trots det uppmanar vi samtliga användare av Prisjakt/Minhembio att snarast byta ut sina lösenord. Om man använder samma lösenord till t.ex. sitt mailkonto eller andra sajter rekommenderar vi att även dessa byts snarast. Ett någorlunda säkert lösenord består av en blandning av stora och små bokstäver i kombination med siffror och specialtecken. 8 tecken måste ses som ett absolut minimum som helst bör överskridas. Även om det är svårt att komma ihåg många olika lösenord bör man undvika att ha samma lösenord på flera ställen. Som allra lägsta säkerhetsåtgärd bör man dock inte ha samma lösenord till sitt mailkonto som man har till andra sidor på Internet.”

Läs mer på Minhembio.

Artikeln fortsätter under annonsen


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *