Skapa en egen jukebox på nätet med Blicko

blicko logoBlicko är en ny svensk musiktjänst skapad av en startup på KTH. Tjänsten fungerar ungefär som en jukebox, fast på nätet. Blicko håller på att lanseras och är just nu i beta-stadie. I korthet så fungerar tjänsten ungefär så här:

  • En användare registrerar sig och skapar en Jukebox, hädanefter kallad en Station, som får adressen blicko.com/stationsnamn. Jag har t.ex. skapat en teststation på blicko.com/anders/
  • Ägaren till stationen kan lägga till musik från Youtube, Spotify, Soundcloud och lokala musikfiler i sin station. Dessa spelas på stationen som “fallback”, om  inga andra låtar röstas på eller föreslås av andra.
  • Andra användare kan lyssna på stationen, rösta på befintliga låtar, samt även lägga till nya låtar (t.ex. från Youtube eller Spotify). Tanken är att detta ska fungera från alla typer av mobila enheter som har en webbläsare, dvs iPhone, Android, surfplattor osv. Tänk dig Blicko på ett Café eller en restaurang, så förstår du tanken och var affärsmodellen kommer in i bilden. Tjänsten är gratis för hemanvändare.
  • Inloggning kan göras med Facebook, Twitter eller anonymt.
  • Ägaren till stationen kan välja hur andra användare ska kunna interagera med stationen. Kanske vill ägaren inte godkänna att nya låtar läggs till, utan bara tillåta röstning på befintliga låtar i stationen.

Det finns två sätt att lyssna på och interagera med Blicko-stationer; via webben och programmet Tuner. Tyvärr finns Tuner-programmet bara till Windows, så jag har ännu bara testat webbversionen, men det lilla jag testat så fungerar det bra. Vågar man hoppas på att det kommer en Mac-version av Tuner snart?

Artikeln fortsätter under annonsen


Testa Blicko?

Skapa en egen station på Blicko? Invite krävs

Blicko är i beta och du behöver en invite för att kunna skapa en egen station. Jag delar ut en invite till den som i en kommentar nedan bäst motiverar varför just han eller hon behöver en invite till Blicko

1 comment for “Skapa en egen jukebox på nätet med Blicko

  1. Låter som en riktigt bra och rolig tjänst. Jag är förvånad att det inte har dykt upp tidigare. Visst, man kan ha delade playlists i Spotify och göra widgets i Grooveshark.

    Jag skulle ha stor nytta av Blicko. Dels är vi 8 i familjen, har skulle alla kunna vara med och göra en plylist. Dessutom är jag gamal synthare. Det skulle vara kul att tillsammans med gamla kompisar i facebookgruppen “synth, gott och 80-talsnostalgi” bygga en gemensam spellista med synthklassiker 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *