Räkna ut tull och moms vid köp från USA

Hur vet man hur mycket tull och moms det blir, ifall de importerade varorna fastnar i tullen? Detta kan minst sagt vara lite klurigt att räkna ut. Dollar ska räknas om till svenska kronor, tull ska eventuellt läggas på (beroende på vara) och på alla varor ska därefter 25 % moms läggas på.

Räkna ut tull enkelt

Tullverket har en bra hemsida där man fyller i priserna i valfri valuta och anger typ av vara. Därefter räknas totalpriset automatiskt ut, inklusive tull och moms. Testa Tullverkets hemsida Avgiftsguiden där man kan räkna ut tull och moms. Riktigt bra gjord faktiskt!

Artikeln fortsätter under annonsen


Trots dessa till synes höga “extrakostnader” kan det löna sig att köpa hemelektronik och datortillbehör på nätet från USA. I dessa dagar är det förstås mycket tack vare den låga dollarkursen. Ett tips är att kolla upp så att garantin gäller även i Sverige, om du köper dyra saker.

5 comments for “Räkna ut tull och moms vid köp från USA

 1. Hej, vet du om man ska beräkna momsvärdet inkl. den amerikanska “momsen” sales tax eller på varans värde utan sales tax?

 2. Oliver :

  Hej, vet du om man ska beräkna momsvärdet inkl. den amerikanska ”momsen” sales tax eller på varans värde utan sales tax?

  Om du ska köper en produkt som skickas från USA till Sverige, så borde inte företaget debitera någon amerikansk moms alls.

 3. @Anders

  Det jag menade var när man själv transporterar in varorna med flyg.

  Jag ringde Tullverket och frågade och de svarade att eventuell tull och moms alltid beräknas på köpbeloppet. Alltså även på sales tax om de kan visa (deras bevisbörda) att man betalat sådan.

  Vidare bryr de sig inte om hur mycket man Faktiskt betalt för varorna i kronor räknat utan de går efter sin egna valutakurs som de säger sig hämta från Nordea, men när jag jämför stämmer de inte överens. Ja, deras valutakurser är ofördelaktiga.

  Åtminstone vid införsel av tullfria varor som t.ex. datorer utgår inte någon ytterligare avgift förutom eventuell moms.

  Momsen är eventuell då t.ex. guld är momsfritt i Sverige och momsfritt att föra in “men bör förtullas”.

  För att ytterligare informera Sverige påminner jag härvid att sales tax Inte motsvarar moms eller VAT och i nuläget Inte går att få tillbaka på t.ex. flygplatsen.

 4. Ett tips är att kolla in http://www.shopusa.se. Där kan du räkna ut frakt, tull och moms för varorna hem till sverige innan du handlar från USA. Finns en kalkylator längst upp på sidan – beräkna pris samt en bra demo på hur det funkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *