Problemet med Android och många olika versioner

android loggaDet finns ett stort problem med Android och det är alla gamla versioner av OS:et som finns ute och används i mobilerna. Det finns en stor mängd potentiellt osäkra enheter där ute, som riskerar att drabbas av intrång, virus och trojaner. FBI pekade 2013 på att Android version 2.3.3-2.3.7 innehåller många säkerhetsbrister. 2015 låg fortfarande runt 5 % av användarna och körde på dessa riktigt gamla versioner.

Som jag ser det är en stor del av problemet att mobiltillverkarna och operatörerna i princip inte tjänar några pengar på att hålla gamla mobiler med androiduppdateringar. Tvärtom är det en kostnad för dem.

Artikeln fortsätter under annonsen


Majoriteten av användarna har ingen aning om vilken Androidversion de har. Det stora felet som jag ser det är att tillverkaren har tillåtits skapa sin egen ihopbyggda version av Android utan formella krav på att supporta den. En bättre lösning vore att Google får uppdatera core-filerna på alla androidmobiler och eventuella anpassningar, typ touchwiz, ligger som skins/Themes “ovanpå”. Anpassningarna borde vara nedladdningsbara från Google play.

När Android sedan uppdateras och ett skin blir inkompatibelt, så ska skinet inaktiveras tills en kompatibel version har släppts. Det skulle säkerligen kräva vissa förändringar i arkitekturen, men något måste göras för att på sikt lösa situationen med miljontals mer eller mindre osäkra enheter.

Det finns många gamla fungerande mobiler där ute som faktiskt borde pensioneras snart. Av säkerhetsskäl.

Vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *