Nätverk via elnätet enkelt – Test av Devolo dLAN 650+

devolo dLAN 650 2st

Jag har under en tid testat Devolo dLAN 650+, en produkt för att köra nätverk (LAN) via elnätet. Riktigt snabbt också, upp till 600 Mbps! LAN via elnätet är ett praktiskt alternativ för dig som föredrar att trådat nätverk framför trådlösa lösningar, men samtidigt vill undvika kabeldragning. Varför du ska välja ett trådat nätverk framför ett trådlöst kan du läsa mer om längre ner.

Artikeln fortsätter under annonsen


Ett möjligt användningsexempel är att du har Internet på nedre våningen i huset, t.ex. via en bredbandsrouter. Du vill dra en nätverkskabel till ett arbetsrum på övre våningen för att få stabilt Internet där också. Genom att använda Devolo dLAN 650+ kan du utnyttja elnätets befintliga kablar och skicka nätverkstrafiken via elnätet till övre våningen.

Installation för användningsexemplet

dlan 650 skissProdukten levereras i en förpackning som innehåller 2 st pluggar som kopplas in i eluttag och 2 st nätverkskablar, en till varje plugg. Varje plugg har en knapp som används för att para/koppla ihop pluggarna med varandra.

 1. Ena pluggen kopplar du in i ett eluttag på nedre våningen och dess nätverkskabel kopplar du till “Internet”, t.ex. din bredbandrouter på nedervåningen.
 2. Den andra pluggen kopplar du in ett elluttag på övre våningen och dess nätverkskabel kopplar du till din dator (eller möjligen en switch om du har flera datorer).
 3. Para ihop pluggarna genom att först trycka på knappen på plugg 1 och notera att lamporna börjar lysa.
 4. Tryck på knappen på plugg 2, detta måste göras inom 2 minuter.

 

Varför trådat nätverk via elnätet?

Många har upptäckt nackdelar och problem med trådlöst nätverk. Täckningen är ibland för dålig i ett stort hus och i fastigheter med tjocka väggar. Vissa har problem med att det trådlösa nätverket störs ut av grannarnas nätverk. Om du spelar multiplayerspel på Internet, så kan pingtiden vara för hög med wifi. I många av dessa fall kan ett trådat nätverk via elnätet vara en bra lösning.

Några fördelar:

 • Du slipper dra nya kablar, eftersom befintliga elkablar utnyttjas.
 • Snabbare än trådlöst nätverk.
 • Stabilare än trådlöst nätverk.
 • Lägre pingtid (svarstid) än trådlöst nätverk.

Mina intryck av Devolo dLAN 650+

 • Devolo dlan 650 installeradMycket enkel installation. Stoppa i pluggarna i väggen, koppla in kablarna och tryck på 2 knappar. Klart att köra!
 • Bra manual som baseras på steg-för-steg beskrivningar med tydliga bilder. Nästan helt fri från text.
 • Bra att det går att koppla in en annan elkabel på pluggarna.
 • Det enda negativa jag hittat är att pluggarna är ganska stora, så det finns en risk att de delvis skymmer eluttaget bredvid eller ovanför pluggen. Fast eftersom pluggarna har ett eluttag på sig, så finns det ändå minst ett uttag ledigt.

Har du några frågor om Devolo dLAN 650+, så får du gärna skriva dem i en kommentar nedan. Mer information om produkten kan du också hitta här på Devolos hemsida.

1 comment for “Nätverk via elnätet enkelt – Test av Devolo dLAN 650+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *