Mopedbilar: Krocksäkerheten är noll

Mopedbilen är varken en riktig bil eller en moped, utan något mitt emellan. Mopedbilar får framföras på vanliga vägar och får färdas i en hastighet av max 45 km/h. I Sverige gäller samma regler som för Moped klass 1, vilket innebär den får köras av någon som har förarbevis och är minst 15 år gammal (d.v.s. vanligt B-körkort krävs inte). Bilen får inte köras på motorvägar, cykelbanor eller motortrafikleder. Mopedbilen behöver inte besiktigas och är skattebefriad.

Det luriga med mopedbilen är att den ser ut som en vanlig bil, men går betydligt långsammare. GP har testat en mopedbil och konstaterar att risken för påkörning bakifrån är stor. En bil som kör 40 km/h på 70 eller 90-väg kräver uppmärksamma medtrafikanter.

Artikeln fortsätter under annonsen


Mopedbilen är byggd av betydligt vekare material än en vanlig personbil. Mycket av bilen är glasfiber och plast. Bilen blir till mos vid en krock, krocksäkerheten är usel!

Titta på filmen från motors krocktest av mopedbil i 40 km/h , man kan ju bara gissa vad som händer om man blir påkörd bakifrån på en 90-väg.

Dessa dödsmaskiner borde på sin höjd vara tillåtna på 50-väg och kräva B-körkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *