Mobilt bredband med bra täckning på landet

Om du har testat mobilt bredband ute på landet, så vet du att man ibland får vara glad om man hittar 3G-täckning. Det handlar inte så mycket om megabit per sekund, utan snarare om det över huvud taget går att surfa i acceptabel hastighet.

Jag läste med intresse IDG:s test av mobila bredband för några veckor sedan. Det som fångade mitt intresse var att operatören Net 1 var med i testet. Net 1 bör i teorin ha bäst täckning överlag, men Plus testade Net 1 tidigare i år och sågade då något överraskande deras mobila bredband. Net 1 var därefter snabba med att påpeka i ett pressmeddelande (fil: PDF) att Plus använt ett icke-rekommenderat modem i sina tester.

Artikeln fortsätter under annonsen


IDG:s resultat för Net 1

IDG testade med det större modemet som Net 1 rekommenderar. Net 1 hade stabilast testresultat och bäst responstid, men som väntat klart lägst hastighet. Net 1 kom sist i testet, eftersom IDG i testet fokuserade på alternativ för den som vill byta sitt fasta bredband mot mobilt.

“Net1 visar stabila testresultat och har kortast svarstider – men de är långsammare än samtliga konkurrenter. De är också dyra och har lång bindningstid. Det gör dem till en förlorare i vårt test, även om de kan vara en vinnare i glesbygden.”

Net 1?

Net 1 hette tidigare ICE.net (innan dess Nordisk MobilTelefoni). Net 1 använder de gamla NMT-frekvenserna till sitt mobila bredband ihop med tekniken CDMA. Att de använder lägre frekvens gör att de kan erbjuda bra täckning även ute på landet och några mil ut till havs. Hastigheten blir inte lika hög som med 3G baserat på WCDMA, men det går att komma upp till max 3,1 megabit/s, vilket är fullt tillräckligt för vanlig surfning, youtube och mail. För dig som bor i stan är troligen mobilt bredband via 3G att föredra.

Intressant: Net 1 kommer under sommaren 2010 börja uppgradera sitt nät till en maxhastighet på 14,4 megabit/s.

Resultatet för de andra leverantörerna av mobilt bredband

IDG:s resultat kan sammanfattas så här (se även PDF med tabell hos IDG):

Vinnare: Telenor

Bra val (snabbast i teorin): Tre

Bra val (bra budgetval): Tele 2

Sist bland 3G-operatörerna: Telia (har dock gratis surfzoner som ingår, vilket resande kan ha nytta av).

Har du någon erfarenhet av Net 1?

Skriv gärna en kommentar och ange var i Sverige du testade.

4 comments for “Mobilt bredband med bra täckning på landet

 1. Jag har använt Net1 med routermodemet i landsbygden i östra småland Det fungerar perfekt och stabilt överallt I denna region kan man glömma de övriga operatörerna som i bästa fall kan erbjuda endast 2g (telenor) eller edge (telia) 3 kan man helt glömma..Net1 funkar utmärkt t.och med inomhus!!!

 2. Ja inte vet jag var de som testade mobila bredband höll till men om de varit i nordöstra Småland så hade de nog inte klassat telenor som bäst för i denna regionen är de definitivt sämst på landsbygden Det är som ett skämt när de endast erbjuder 2g.Telia är inte mycket bättre .Det borde vara olagligt att kalla edge för bredband..Fullstädigt värdelöst..Tidigare blev jag lurad av 3 som påstod sig ha teckning här men det gick inte ens att ringa .Jag skriver detta för att varna för skrytet hos leverantörerna om superhastigheter överallt. Alla bor inte i storstäder Det vore bättre att bygga ut det vanliga 3gnätet istället Även jag var tidigare tveksam till Net1 innan men det funkar väldigt bra här .

 3. TELENOR i Näsinge,Strömstad. Resultatet talar för sig själv. Sämst av alla dåliga! Enl Telenor fungerar 3G Turbo alldeles utmärkt här! Dom har kanske inte så höga krav på sig själva. Det är en skam att kalla sig bäst, och dessutom sälja produkten med löfte om full täckning. Har 1 1/2 år kvar på ett värdelöst abonnemang.
  Aldrig mer Telenor!

  Här nedan är mätresultaten från din senaste mätning på Bredbandskollen.se.
  Med vänliga hälsningar
  Bredbandskollen TPTEST

  SKICKA 0,0 Mbit/sek
  TA EMOT 0,8 Mbit/sek
  SVARSTID 219 msek
  MÄTSERVER Malmö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *