Mail från “Twitter” är spam eller möjligen lösenordsfiske?

I dag fick jag ett mail som ser ut att komma från Twitter, men som i realiteten är reklam för en sajt som säljer läkemedel. Avsändaradressen är verified@twitter.com och mailets rubrik “Twitter account verification Id:60937”. Mailet innehåller en textlänk som ser ut att gå till Twitter.com, men tittar man noga så är det bara ankartexten som är Twitter.com, själva länken går till en helt annan sajt.

Det som skiljer det här bluffmailet från många andra är att detta är proffsigt utformat, det ser verkligen ut att komma från Twitter eftersom deras grafik är med. Likheten med ett äkta Twitter-mail är slående och jag tror många kommer klicka på länken utan att tänka sig för.

Artikeln fortsätter under annonsen


Titta på de två mailen till höger och döm själva.

Min första tanke var att detta är ett försök till lösenordsfiske (så kallad phishing) och det kan vara så att den sajt som länkas i mailet styr om trafiken på olika sätt från tid till annan. Går man till roten på länken, alltså sajtnamn.com/ så skickas man vidare till en adress som slutar på Browser_Update.exe . Detta tycker jag är ett tydligt tecken på att de som ligger bakom mailet kanske vill få dig att ladda ner och installera skadliga program på din dator.

Mailsäkerhet – Några tips

  • Avsändaradresser är inte att lita på. Avsändaradresser är MYCKET enkla att förfalska.
  • Öppna inte bilagor från okända och personer du inte litar på.
  • Lämna aldrig ut lösenordsuppgifter till någon, absolut inte via mail. Etablerade sajter ber dig ALDRIG att lämna ut lösenordsuppgifter via mail eller på annat sätt.
  • Ha ett modernt och uppdaterat virusskydd på datorn. Tips: Läs om Avast, ett gratis antivirusprogram för PC eller F-secure Internet security 2010, ett antivirusprogram med inbyggd föräldrakontroll.
  • Använd gärna ett mailprogram med inbyggt skräppostfilter, t.ex. Mozilla Thunderbird som är gratis och open source.
  • Använt sunt förnuft. Om något verkar skumt, så är det antagligen skumt. Om något verkar för bra för att vara sant, så… osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *