iPhone OS 4: Multitasking, mappar, mobilreklam med mera

I kväll presenterade Apple iPhone OS 4. De som spekulerade om multitasking (köra flera program samtidigt) och mobil annonsering fick rätt. Här är några av nyheterna som kommer i iPhone OS 4, som släpps till sommaren för iPhone och för iPad till hösten.

  • MultitaskingFlera program kan vara igång samtidigt. Du kan ta emot samtal från Skype medan du spelar t.ex. Du kan också växla mellan apps genom att dubbelklicka på hemknappen. Då dyker ett slags dockmeny upp och du väljer vilken app du vill växla till.
    Multitasking möjliggörs genom att Apple ger apputvecklarna tillgång till ett antal funktioner som kan köras i bakgrunden. Multitaskingen är på så sätt inte “obegränsad”, apparna har alltså inte helt fritt spelrum att göra vad de vill när de ligger i bakgrunden. Denna lösning har Apple valt för att spara batteri och få bra prestanda i den för tillfället aktiva appen. Apple vill inte lägga en “task manager” i knät på användaren…
  • Folders – Apps kan organiseras i mappar. Du kan t.ex. lägga flera spel-appar på varandra i en hög på hemskärmen.
  • iBooksDigitala böcker kommer till telefonen (precis som till iPad).
  • Förbättringar i mail – Flera konton kan hanteras i samma inbox, stöd för flera exchangekonton, bilagor kan öppnas med hjälp av apps m.m.
  • Game center – Ett slags socialt nätverk för spel, liknande Xbox live. Man kan koppla ihop sig med kompisar, hitta nya spelkompisar, se highscore online m.m. Game center kommer troligen bli ett bra sätt för Apple att marknadsföra sina spel viralt. Du kommer se vilka spel kompisen spelar, du köper samma spel och så vidare.
  • iAdApples nya annonsnätverk för mobiler. Apputvecklare kommer enkelt kunna integrera annonser i sin apps. Apple hanterar annonsörer och står för hosting av annonser. Utvecklaren får 60 %, Apple tar 40 %. När användaren väljer att klicka på en annons kan dessa erbjuda interaktivitet. Användaren kommer fortfarande vara kvar  i appen, men annonsen upplevs nästan som en riktig reklam-app inuti appen. Annonserna i iAd bygger på tekniken HTML 5.

En lite trist detalj är att multitasking inte kommer supportas på iPhone 3G och 2:a generationens iPod touch. Multitasking stöds bara på nyare enheter, som t.ex. iPhone 3GS.

Artikeln fortsätter under annonsen


Vi fick också veta att surfplattan iPad hittills sålt i ca 450 000 exemplar.

Tips: Videon från evenemanget kommer troligen finnas här på Apple inom kort.

4 comments for “iPhone OS 4: Multitasking, mappar, mobilreklam med mera

  1. […] Men, nu finns en lösning på problemet, så man kan öppna t.ex. packade word-dokument, pdf-filer och programkod! Gratisappen iUnarchive Lite gör att det går att öppna bifogade zip-filer och även .rar, 7-zip, tar, gzip och några format till. Det finns även en betalapp iUnarchive (15 kr) som har fördelarna att den fungerar på iPad och inte innehåller iAds-annonser. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *