Installera WordPress manuellt eller med one-click installer?

wordpress loggaJag har installerat och konfigurerat WordPress för flera bloggar och webbplatser, däribland sajten du just nu besöker. Hittills har jag främst installerat WordPress manuellt, dvs processen är i korthet:

  1. Ladda upp WordPress-filerna via FTP.
  2. Skapa databas och databasanvändare via t.ex. cpanel/webbgränsnitt.
  3. Surfa till adressen/sajten där WordPress laddats upp och konfigurera databasen via webben eller i filen wp-config.php
  4. Kör WordPress webbinstallation.
  5. Klart! (Fast sedan återstår förstås att göra inställningar i WordPress, välja tema, plugins, anpassa layout, widgets m.m.)

Fördelen med metoden ovan är att du har koll på exakt vad som händer.

Artikeln fortsätter under annonsen


Installera WordPress med ETT klick?

Idag tänkte jag istället testa något som är enklare, en one click installer. Dvs du kan installera WordPress med ett klick! Det låter och är smidigt, men det gäller att tänka efter. Just i mitt fall testade jag på webbhotellet Binero och där, som på många andra webbhotell, finns mycket riktigt möjligheten att med 1 klick installera WordPress via kontrollpanelen på webben.

Det funkade alldeles utmärkt, efter ungefär 10-15 minuter var webbplatsen installerad med WordPress. Kanon! Eller?

Ganska snart upptäckte jag en nackdel med detta, nämligen att one-click automatiskt konfigurerar databasinställningarna på ett helt ologiskt sätt. Installerar du WordPress med one-click installer för webbplatsen DinEgenUrl.se, så kommer din databas heta något i still med 112233-wordpress-kk12345. Detta bisarra namn funkar absolut rent tekniskt och kan vara ok om du bara har 1 webbplats på ditt konto. Har du däremot som jag flera webbplatser, så leder detta garanterat till huvudvärk när du i framtiden vill göra backup/export, komma åt databaser via phpmyadmin eller radera oanvända databaser. Du kommer då behöva para ihop dina WordPress-sajter med rätt databas, t.ex. genom att kika i wp-config.php

Ska du använda one-click installer på Binero, så är mitt absoluta råd att använda knappen Avancerat, där du har möjlighet att själv välja namn på databasen.

Är du tekniskt intresserad? Installera WordPress själv, manuellt. Följ den utmärkta guiden på wordpress.org, det är inte speciellt krångligt och du lär dig en del saker på vägen.

Har du frågor om WordPress, så får du gärna lämna en kommentar.

Jag söker nya utmaningar…

AndersJag är på jakt efter nytt heltidsuppdrag/tjänst inom webbutveckling PHP/MySQL/WordPress m.m. och/eller C++ utveckling, i Göteborgsområdet. Tips och förslag? Skicka ett mail till kontakt (snabel-a) omteknik.se . Du kan läsa mer om bloggen, mig och hittar fler sätt att kontakta mig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *