Hur bra är kameran i iPhone 4? Riktigt bra faktiskt!

För någon vecka sedan fick jag en kommentar från en bloggläsare om kameran i iPhone 4. Synpunkten bestod i att kameran i iPhone 4 har “dålig upplösning”.

Jag tänkte därför fördjupa mig i detta med antal megapixel och varför det inte har någon större inverkan på bildkvalitén i mobilkameror.

Artikeln fortsätter under annonsen


Fler megapixel ger inte automatiskt bättre bildkvalité

iphone 4 bildUpplösningen i megapixel har ganska lite att göra med verklig bildkvalité. Speciellt när det gäller mobilkameror.

Fler megapixel innebär fler bildpunkter i bilden, men det är inte alls samma sak som att bilden blir bättre. I alla kameror, så finns det en gräns där bilderna tvärtom blir sämre av fler megapixel.

Detta beror på att alla pixlarna i kamerans sensor ska dela på ljuset som kommer in genom objektivet. På en mobilkamera är oftast objektivet och ljusinsläppet litet. Fler pixlar innebär mindre ljus per pixel, vilket ger sämre kvalité på varje pixel och därmed sämre kvalité på bilden som helhet. Man brukar tala om att bilden blir brusigare (kan upplevas som grusig/dimmig/gråaktig).

En kamera med 5 megapixel kan alltså mycket väl ta bättre bilder än en kamera med 8 megapixel. Framförallt under mörkare förhållanden.

Så ett tips är att du inte stirrar dig blind på antalet megapixel, om det är bättre bilder du vill ha vill säga.

Under optimala ljusförhållanden och med bra optik så ger förstås fler megapixel bättre detaljåtergivning. Men med dagens mobiloptik så är det sällan någon större vits med mer än 5 megapixel.

Vad säger andra om kameran i iPhone 4?

De som har testat kameran på iPhone 4 har gett den bra omdömen. Läs gärna testet där iPhone 4 tog bättre bilder än 2 st mobiler med 8 megapixel:
http://www.macworld.com/article/152314/2010/06/iphonecameratests.html

En exempelbild i fullformat tagen med iPhone 4 finns här:
http://images.macworld.com/images/news/graphics/152314-iphone4_sl_original_original.jpg

Film från iPhone 4

Tips: Klicka en gång extra på filmen när den startat, så kan du se den i full kvalité på youtube.

3 comments for “Hur bra är kameran i iPhone 4? Riktigt bra faktiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *