Hitta döda länkar i WordPress-bloggen

Jag har precis installerat och kört WordPress-pluginen Broken link checker, som automatiskt letar upp döda (brutna) länkar i bloggen. Broken link checker söker metodiskt igenom alla inlägg och hittar de länkar som pekar på sidor som inte längre finns (broken) eller har bytt adress (redirects). Pluginen kan också (valbart) stryka över de länkar i inläggen som anses döda. Jag hittade några falska döda länkar, t.ex. en länk till internetradio …listen.pls, men på det stora hela gjorde Broken link checker ett fantastiskt jobb! Ingen orkar söka igenom hundratals inlägg och testa länkar manuellt.

Döda länkar och 301-redirect

Bland de döda länkarna hittade jag flera som går till GP.se. GP lanserade en ny design ganska nyligen och bytte då URL-format (länkformat).

Artikeln fortsätter under annonsen


  • Exempel gammal URL: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=401426
  • Exempel ny URL: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.114013-mordarsniglar-hotar-jordbruket

Tyvärr har inte GP pekat om alla de gamla länkarna till “rätt adress”, utan besökaren möts av en 404-felsida. Det ser illa ut tycker jag, inte alls användarvänligt. GP borde nog ha gjort en 301-redirect från de gamla sidorna till de nya. Den intresserade läser mer om 301-redirect och hur man gör här.

Märkligt nog har GP pekat om länkar som är UTAN www, alltså http://gp.se/… till http://www.gp.se/nyheter.

Och förresten, här hittade jag en GP-sida som verkar leva kvar i gammal skrud? 🙂

GP är dock inte ensamma om problemet med döda länkar. Ett annat exempel är Smittskyddsinstitutet. Länken http://smittskyddsinstitutet.se/svininfluensa/ är… ja, ni gissade rätt. Död! Bra alternativa länkar för den som hamnat här efter att ha sökt på svininfluensa är: Information om svininfluensa A(H1N1) eller Krisinformation.se

Telia har också valt en märklig väg med den intuitiva länken http://www.telia.se/iphone/ som numera INTE pekar på en iPhone-sida, utan på en översiktssida på Telia.

Asus har misslyckats med http://eeepc.asus.com/se/product.htm

Jag vet att sidan har flyttat, men vart länkade jag?

I fallet GP vill jag förstås om möjligt ersätta de gamla blogglänkarna, med de nya korrekta. Inser dock snabbt problematiken med att länka i stil med information om iPhone 3GS (fungerande exempellänk). Eftersom jag inte skrivit och länkat med inläggets titel som ankartext (vilket man sällan gör i bloggar), så har jag i många fall ingen aning om vilken sida jag länkade till. Visst kan man helt sonika radera länken mycket enkelt med broken link checker, men ibland faller hela inlägget utan länken.

En möjlig lösning på problemet är Firefox-tillägget Resurrect pages. När du besöker en sida som inte längre finns kan du högerklicka i sidan och välja Resurrect this page. Programmet försöker då hämta en sparad (cachad) kopia av den gamla sidan. Det finns flera källor att välja mellan, bland annat Google, Yahoo, Live search/MSN, The internet archive. I bästa fall kan du på detta sätt få reda på den gamla länkens sidinnehåll. Därefter googlar du på sidans rubrik. Om sidan bytt adress, så hittar du troligen sidans nya URL. Vet du vilken domän sidan ligger under så lägger du till site:gp.se i sökfrasen. Exempel: googla såhär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *