Godel garanterar inga summor till välgörenhet

Så är det igång igen, det pumpande reklambudskapet i TV-reklamen från elföretaget godel. De som säljer billig el och ger överskottet till välgörenhet. Ni vet Lasse Åberg sitter i rutan och undrar om vi bytt till godel än? Nej, jag har inte bytt. Har ni? 🙂

För en tid sedan blev jag intresserad och bestämde mig för att forska i hur godel fungerar. Ganska snart kunde jag slå fast följande:

Artikeln fortsätter under annonsen


 • Av det belopp som du betalar på fakturan till godel, så finns det ingen del som uttryckligen går till välgörenhet.
 • Godels priser är förvisso lägre än de största elföretagens, men godel är långt ifrån billigast på marknaden.

Hur kommer då välgörenhet in i bilden? Jo, när godel börjar gå med vinst (vilket de enligt egen utsago till Realtid.se kommer göra för första gången nu 2007, 2006 blev det ingen vinst enligt denna blogg), så kommer en del av utdelningen på 1,5 miljoner skänkas till välgörande ändamål. Det intressanta är alltså att egentligen finns det ingen garanti för hur stor andel av utdelningen/vinsten som går till välgörenhet, då bolaget i praktiken kan välja att reinvestera en större del av vinsten i bolaget. Här skriver godel själva om utdelningen och välgörenhet. Det finns förstås inga skäl att tro att godel inte skulle skänka pengar till välgörenhet, men det är uppenbart att många inte vet hur godel fungerar. Det hade varit mycket tydligare OM något öre per kWh hade gått direkt till välgörenhet. Maximalt med pengar till välgörenhet borde det ju bli om man hittar det lägsta elpriset och skänker allt man sparar till välgörenhet själv?

Vill man hitta ett lågt elpris så kan jag tipsa om Elpriskollen från Energimarknadsinspektionen, som i dagarna har ersatt konsumentverkets tjänst för att jämföra elpriser.

17 comments for “Godel garanterar inga summor till välgörenhet

 1. Du har så rätt. Kolla mina beräkningar på min sida. Extremt höga priser eller så ljuger redovisningen. De kan ju helt enkelt ha periodicerat fel för att slippa visa ännu större förlust. Eller så har de ett påslag på 20% på sina priser. Magstarkt. HUR kan Lasse Åberg låna sig till sådant?

 2. Jag träffade på Godels säljare på IKEA idag. När jag sa att jag var inneboende hos min flickvän så uppmanade en av dem att jag skulle skriva på med hennes namn, personnr. och underskrift. HALLÅ! Urkundsförfalskning!! Straffbart! Förvånade att IKEA samarbetar med detta företag.

 3. Per: Mycket intressant. Verkligen ett lågvattenmärke med sådana försäljningsmetoder. Tyvärr har jag hört rykten att de använt liknande metoder innan. Troligen inte första gången det har hänt alltså.

 4. Jag är mycket nöjd med att vara kund hos Godel, därför såg jag till att kontrollera allt som skrivits här. Vilket missförstånd! Att kräva att ett företag ska gå med vinst första året och dessutom skänka hela vinsten, då har man ingen koll på hur företag fungerar! GodEl gick med vinst redan andra året och HELA avkastningen/utdelningen går till välgörenhet! Och för att rätta ovanstående: 2,2 miljoner skänktes av vinsten 2007, och året innan skänktes pengar trots att de inte gått med vinst!Det är kanske svårt att förstå när ett företag drivs helt och håller av goda och osjälviska mål, men ta reda på ordentlig fakta innan ni dömer!

 5. Jag skrev på en fullmakt hos Godel, trots att det är min sambo som står på avtalet. Sedan ringde de och fick ett godkännande av min sambo och nu är vi nöjda kunder sedan 4 månader! Detta är helt korrekt enligt lag, och säljaren förklarade klart och tydligt hur det skulle gå till.

  Lyssna ordentligt istället!

 6. @Fredric: Nej, det skänktes inte 2,2 miljoner 2007. Jag citerar från Godels hemsida: “2007 delades 500 000 kr ut i enlighet med kundernas val och under 2008 har 2,2 mkr delats ut.” Se http://www.godel.se/index.php?pg=faq

  @Michell: Det borde väl vara din sambo som skrev på fullmakten? Om det nu var din sambo som stod för avtalet? (Lite förvirrad hur du menar)

  Rent generellt till alla som kommenterar, skriv gärna “Till namn:” framför ert inlägg, så blir det lättare att förstå vems synpunkter ni kommenterar.
  Skriv också gärna länkar var ni hittar er information, så den går att kolla upp. 🙂

 7. @Anders: Kom igen Anders. Fredric skrev och menade givetvis att de skänkte 2,2m av 2007 års vinst vilket själklart sker 2008. Är lite svårt att skänka årets vinst innan årets redovisning har bokförts…

 8. @Pat: Kan hålla med om att det blev lite hårklyveri från min sida i den kommentaren. Du har förstås rätt i det du skriver. I årsredovisningen för räkenskapsåret 2007 står: “GodEl kunde i februari 2007 skänka 500 000 kr fördelat till SOS Barnbyar, Rädda Barnen och Stockholms Stadsmission” och vidare “Tack vare det goda resultatet för verksamhetsåret skänker GodEl under 2008, via utdelningar till och genom stiftelsekoncernen GoodCause, 2,2 Mkr till SOS Barnbyar, Rädda Barnen och Stockholms Stadsmission.”

 9. Jag mötte god els säljare på ikea i sundsvall för en månad sen. Där blev jag lurade totalt av dem. Eftersom det är min tjej som står på avtalet så får jag ju inte byta elavtal men där bad dem mig att skriva under med hennes namn. Men det vägrade jag så dem bad mig om bådas uppgifter för att ringa upp henne men några veckor senare kommer ett avtal hem om att vi vill byta. Helt fel !
  men som tur fick man en ångerrätt. PS God el är vädligt dyra och ett skitföretag

 10. Kul att det är någon fler som reagerat på detta. Jag har tagit upp detta med GodEl men inte fått några vettiga svar. Dom svarar gärna på hur mycket pengar dom skänkt men inte hur mycket el dom har levererat för du kan man räkna ut hur mycket/kWh som skänkts och jag antar att dessa siffror inte är till deras fördel.

 11. kopierat från godels hemsida. vad är det ni inte förstår

  Priser

  El till självkostnadspris:
  Vi köper el på Nordpools spotmarknad (“elbörsen”) så billigt som möjligt för alla våra kunder. Som kund betalar du samma pris som vi köpt elen för (inklusive med elhandeln förknippade avgifter) helt utan vinstpåslag.

  Självkostnadspris Inkl. el-cert Inkl. skatt och moms
  Februari 48.88 öre 96.35 öre

  Utöver självkostnadspriset tillkommer endast en årsavgift som är baserad på din beräknade årsförbrukning. Årsavgiften motsvarar en månadskostnad från 29 kr till 79 kr (inkl. moms) och faktureras halvårsvis i förskott.

 12. @Rikard: Vad är din poäng? Jobbar du på Godel? Om man tittar på Elpriskollen, så ser man att Godel faktiskt är ganska dyra jämfört med andra bolag och den summan de ger till välgörenhet är inte proportionell mot fördyringen. Det finns jättemånga bolag som har den där dealen “inga påslag”, men det betyder inte att de är billigast eller ens billiga. Kolla: http://www.energimarknadsinspektionen.se/elpriskollen/

 13. Jag har själv jobbat på GodEl under en period som säljare, kanske har ni mött just mig på Ikea.
  Det här med elpriser är ett hav av svåra begrepp och tolkningar, som många kan misstolka.
  GodEl är inte billigast i Sverige, men det är inget dom heller säger att de är.
  GodEls idé är bra och det tror jag många håller med om. Jag kan däremot säga att jag själv jobbat med säljare som har “pushat” på fel sätt, och det är här många misstag händer. Misstolkningar kanske man kan kalla det. Inte GodEls idé, utan hur den framförs.
  Man får inte heller glömma av att GodEls säljare jobbar på provision, vilket gör att de finslipar hur de säger saker, för att själv kunna få ut sin lön.

 14. Missförstånd händer så lätt, tyvär så är det väldigt få “kunder” lyssnar ordentligt och det verkar som dem flesta fallen i sin tur tycker det är enklast att skylla på säljaren för han/hon gjorde säkert något fel.. eller???

  Sen har ja väldigt svårt att tro att en säljare i Sundsvall eller någon annan stans i Sverige för den delen har försökt att få någon och skriva under med någon annans namnteckning eller på något sätt försökt få dem ta ett beslut som dem enligt lag inte får…
  Att en säljare har tagit uppgifterna från både den som dem har pratat med och den som står på själva el-avtalet och kan göra valet är en helt annan sak, då blir rätt personen uppringd och godkänner, innan detta har skett kan heller inget byte ske…
  Detta är ett sätt för att skydda konsumenterna mot Telemarketing på bred front, som ja kan lova skulle störa konsumenterna mycket mera…
  nu gör dem bara det då dem informerat den ena partern och konsumenten har ett intresse…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *