Facebookdata blir synlig på Bing (sökmotorn)

Bing skriver på sin blogg att de idag lanserar nya sociala sökfunktioner i social search. Det är nu möjligt att hitta Facebookprofiler och annan information från Facebook när man söker på Bing. Till att börja med finns funktionerna endast tillgängliga i USA. (se videon nedan för mer information om social search)

Målet för Bing är att genom ett samarbete med Facebook kunna ge användarna mer relevanta sökresultat. Detta genom att krydda sökresultatet med information om vad vänner och vänners vänner på Facebook har “gillat” och delat.

Artikeln fortsätter under annonsen


Tveksamt om Bing/Facebook respekterar användarnas integritet

På Facebook går det välja om profilinformation från Facebook ska vara synlig i sökmotorerna. Men, den nya funktionen i social search respekterar inte denna inställning OM det är dina vänner eller vänners vänner som gör sökningen. I dessa fall kommer din information från Facebook ändå användas och visas i resultatet när det är relevant.

Bing säger att användarna har velat ha det så här, för att få mer relevanta sökresultat. Det ligger säkert något i detta, men jag är också säker på att en del kommer vilja ha en funktion för att inte få någon Facebookinformation publicerad på Bing alls?

Det ska sägas att Bing bara delar ut information som dina vänner ändå hade kunnat hitta via Facebook, men det blir mer uppenbart och lättåtkomligt när det integreras i ett sökresultat. Därför kan säkert en del komma att uppleva det som integritetskränkande?

Så här står det hos Bing.

Assuming you have selected to share information with your friends inside Facebook, you will show up in profile searches in Bing, even if you have selected not to have profile information show up in public search engines. This is similar behavior to the way Facebook works. It’s important to note that you will not show up in web searches on major search engines including Bing, just in Facebook Profile Searches within Bing conducted by your friends or friends of friends.

Video om Social search på Bing

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *