Bra eller dåligt med iPhoneanpassad blogg? (WPtouch)

Frågan är om det är bra eller dåligt med en iPhoneanpassad layout på bloggar?

Nyligen tog jag bort ett tillägg/plugin här på bloggen som heter WPtouch. Tanken med tillägget är att layouten ska anpassas för att bättre passa mobila enheter. Om en iPhoneanvändare besöker bloggen så kan det se ut enligt nedan till vänster. Medan om en datoranvändare besöker samma sida, så ser det ut enligt bilden till höger *. Skärmdumparna har jag tagit från en iPhone 3G, eftersom många mobilanvändare har en motsvarande display. Om jag hade tagit bilderna från min iPhone 4 så hade framförallt bilden till höger sett betydligt bättre ut. (klicka på bilderna för större version)

Artikeln fortsätter under annonsen


omteknik.se startsida wptouchomteknik.se startsida standard

Går man in på ett inlägg och zoomar in på originallayouten (till höger), så ser det ut enligt nedan.

omteknik-inlagg-wptouchomteknik.se inlägg standard

Fördelar och nackdelar med WPtouch

Fördelarna jag ser med WPtouch är att sidan laddar lite snabbare och har en tydlig layout. En annan fördel är att texten på förstasidan är läsbar direkt, utan zoom. På standardlayouten går det läsa min bloggs förstasida på iPhone 4, om man har bra ögon. På iPhone 3G går texten läsa utan zoom, med vissa besvär.

Nackdelen med WPtouch är att sidan inte alls ser ut som originalet, vissa menyer/länkar saknas och en del bilder visas inte på samma sätt som i den “vanliga” bloggen. Man måste också klicka för att läsa ett helt inlägg. Bloggen mister också den personliga prägeln, eftersom många bloggar med WPtouch ser förvillande lika ut.

Därför stängde jag av WPtouch

Under de senaste veckorna har jag kommit på mig själv med att hela tiden stänga av WPtouch på de bloggar jag besökt med iPhone. Till slut ledde det fram till beslutet att stänga av WPtouch på Omteknik.se.

Har jag gjort rätt?

*) Fotnot: Som mobilanvändare går det välja bort den mobila layouten genom att bläddra längst ner på sidan och stänga av det mobila utseendet.

4 comments for “Bra eller dåligt med iPhoneanpassad blogg? (WPtouch)

  1. Jag tycker det är smidigt med den iphoneanpassade versionen så att man slipper zooma in på sidan, då blir det nästan som en app. Men jag förstår att det blir mindre kreativitet för bloggaren eftersom alla bloggar ser likadana ut.

    Finns det ingen möjlighet att ens ändra färger i det mobilanpassade läget?

  2. Nabil: WPtouch visas bara om besökaren/enheten/webbläsaren identifierar sig med en mobil user-agent. I övriga fall, t.ex. när Googlebot besöker sidan, så ska vanliga sidan visas. Har kollat i koden på WPtouch och kan inte se något som tyder på motsatsen.

    Kan ju ha varit något problem med detta tidigare som du syftar på? Sökte lite snabbt, men hittade inte någon som haft problem med detta. Du får gärna posta en länk om du har mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *