Dela mobilt bredband med en 3G-router

Dovado UMR

Dovado UMR är ett praktiskt tillbehör om man vill dela sitt mobila bredband med flera användare/enheter. Perfekt i sommarstugan om flera datoranvändare ska surfa via det mobila bredbandet samtidigt. Jag har själv använt produkten i över 1 år och tycker den fungerar bra. Har du några frågor om produkten kan du använda kommentarsfunktionen längre ner på sidan, så ska jag försöka svara.

Artikeln fortsätter under annonsen


Uppdatering 2010-07-06: Dovado UMR kommer snart utgå och ersätts av Dovado 4GR.

Pris på Dovado UMR?

Finns t.ex. här på Webhallen.com

Så fungerar Dovado UMR praktiskt

Dovado UMR kontakter på baksidanDu kopplar in ett 3G-modem via USB till routern. Routern har trådlöst nätverk (WLAN/WIFI) och en switch med 4-portar. Datorerna ansluter du via det trådlösa nätverket, alternativt via nätverkskabel. Utöver eventuellt lösenord till trådlösa nätverket krävs inga övriga inställningar för den som ansluter till routern. Användarna ansluter till det trådlösa nätverket, sedan är det bara att surfa! Just detta tycker jag är Dovado UMR:s största fördel. Man ställer in routern en gång. Sedan kan man flytta och koppla ur och i router/modem utan problem. Routern ansluter själv till 3G-nätet, vilket uppskattningsvis tar 1 minut från kallstart. Routern kan också övervaka uppkopplingen. Skulle modemet koppla ner, så kopplar routern själv upp anslutningen igen. Dovado har en kom-igång-film, se nedan.

Stöd för 3G-modem och övriga funktioner

UMR är en router med stöd för många av de USB 3G-modem som finns på marknaden. Dovado har en lista över de modem som supportas. Flera populära modeller från Huawei, Sony Ericsson och andra tillverkare stöds, men kolla för säkerhets skull så det fungerar med just ditt modem. Routern har bland annat brandvägg, stöd för krypterat WLAN, DHCP-server, port forwarding, DynDNS och många andra funktioner som routers brukar ha. Routern har WAN-port, så den kan även användas för fast bredbandsanslutning. Alternativt kan både fast och mobil anslutning kopplas in samtidigt. Den mobila anslutningen kan ställas in som backup. Ifall det fasta bredbandet slutar fungera så används då istället det mobila. Dock kan inte båda bredbandstyperna användas samtidigt.

Uppdatering: Apple iPhone kan inte användas som modem till Dovado UMR (gäller när detta inlägg skrivs, kommentera gärna om support införs!).

Styr lampor och övrig elektrisk utrustning med Dovado UMR

UMR har stöd för produkten Tellstick (USB), en sändare som kan styra fjärrstyrda eluttag från t.ex. Nexa, Proove, Waveman och ett flertal andra tillverkare. Via routern kan följande funktioner användas:

  • Via routerns webbgränssnitt kan eluttag slås på/av. För åtkomst utifrån kräver detta att din mobiloperatör tilldelar en publik ip-adress till ditt mobila bredband, d.v.s. en ip-adress som kan nås utifrån. (Tele2 är en operatör som jag vet delar ut publika ip-adresser som standard, men det borde vara möjligt att ordna hos alla operatörer).
  • SMS kan skickas till Dovado UMR för att slå på/av eluttag (skickas till telefonnumret som är kopplat till ditt mobila bredband).
  • Tidsscheman för på/av kan programmeras.

Fjärrstyrningsfunktionen med Tellstick har jag inte testat själv. Kommentera gärna om du har egna erfarenheter!

2 comments for “Dela mobilt bredband med en 3G-router

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *