Därför gillar inte Steve Jobs (Apple) flash

Steve Jobs har nu i ett öppet brev förklarat varför Apple inte gillar flash och inte kommer stödja flash på iPhone, iPod touch och iPad. Jobs tar upp 6 punkter där Flash och Adobe inte levererar.

Den mest konkreta punkten tycker jag är att flash är byggt för möss och inte för pekgränssnitt. En hel del flashprogram bygger på att saker händer när muspekaren förs över objekt (hover). I ett pekgränssnitt finns det ingen naturlig motsvarighet till att flytta muspekaren. Så även om en flashplugin till iPhone skulle möjliggöra visning av flash, så skulle användarens upplevelse i en del fall bli dålig. En hel del flashapplikationerna skulle alltså behöva skrivas om för att fungera bra på iPhone och andra enheter med pekgränssnitt. Apple är som bekant inte förtjusta i halvdana användarupplevelser, så detta kan vara ett av de bästa skälen till att lämna flash utanför.

Artikeln fortsätter under annonsen


En bieffekt av detta, som öppet applåderas av Apple, blir att standarden HTML5 får en ytterligare skjuts framåt.

Några korta synpunkter från Jobs:

“…the mobile era is about low power devices, touch interfaces and open web standards – all areas where Flash falls short.”

Jobs levererar ett ganska starkt avslutande budskap (översatt):

Nya öppna standarder som HTML5 skapas nu i och med den mobila eran och dessa tekniker kommer att dominera på mobila enheter (och PC). Kanske är det så att Adobe borde fokusera mer på att skapa bra HTML5 verktyg för framtiden, och fokusera mindre på att kritisera Apple för att lämna historien (läs: flash) bakom sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.