Automatisera tester av formulär och GUI med Sikuli

Sikuli script är en ny lösning som möjliggör automatisering av klick och inmatning på din dator. Du kan med hjälp av Sikuli t.ex. starta ett program, öppna menyer och göra inställningar både med klickval och textinmatning. Det går även att pausa och vänta på förväntade händelser. Det nyskapande är att scripten inte är beroende av API:er och arbetar med skärmdumpar som indata. D.v.s. du hjälper scriptet att navigera till olika menyer m.h.a. skärmdumpar som visar hur menyer och knappar ser ut. Scriptet ska även kunna hantera avvikelser i utseendet.

Sikuli, som kan laddas ner på Project Sikuli, finns för PC, Mac och Linux. Programmeringen är också väldigt enkel! I exempelvideon nedan visas hur man i Mac OS X kan starta systeminställningarna och ändra nätverksinställningarna på datorn.

Artikeln fortsätter under annonsen


Själv ser jag möjligheter att använda Sikuli till testning av webbplatser, speciellt inmatning i formulär. Tänk dig att du har byggt en annonssajt där användare ska kunna logga in och skapa annonser. Med Sikuli script kan du göra ett script som loggar in på sajten och skapar flera olika testannonser med olika indata. Även felaktig indata kan vara intressant att testa, för att kontrollera så att detta hanteras korrekt av sajten. Ett sådant testscript i Sikuli skulle vara guld värt den dag man gjort bakomliggande kodändringar på sajten eller bytt webbserver.

Vilka möjligheter ser du med Sikuli?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *