9 tips för att undvika nätbedrägeri

För att undvika nätbedrägeri så gäller det att vara sunt misstänksam. Du behöver också lära dig hur bedragarna tänker och arbetar, för att kunna känna igen ett bedrägeriförsök. Här följer några tips hur du kan minska risken att drabbas av nätbedrägeri.

 1. Håll dig uppdaterad om aktuella bedrägeriförsök. Polisen har en mycket bra Facebook-sida som varnar om aktuella bedrägerier. Genom att följa den och läsa om bedrägeriförsök så lär du dig att känna igen mönster kring bedrägerier och hur bedragarna går tillväga. Sidan täcker givetvis inte allt, men är en av de bästa sidorna om aktuella nätbedrägerier. Facebook-sidan heter Polisen bedrägeri.
  bedrägeri internet tips
 2. Läs exempel på vanliga nätbedrägerier. Du hittar här hos Polisen ett flertal exempel på vanliga typer av nätbedrägerier. Tommy K Johansson bloggar också mycket om bedrägerier på Internet.
 3. Lita inte på mailets avsändare. Det är MYCKET lätt att förfalska en avsändaradress eller få ett mail att verka äkta. Du ska vara sunt skeptisk till information som kommer i mail.
 4. Klicka aldrig på länkar i mystiska mail där du ombeds ange kontouppgifter, kortuppgifter, bankkonto, lösenord eller liknande. Tror du att du behöver fixa något på ditt Paypal-konto (bluff), surfa då till Paypal via en egen länk, INTE via länken i mailet.
 5. Betala aldrig i förskott. Handla via etablerade webbplatser och när du måste handla privat, handla på plats. Dra särskilt öronen åt dig ifall det är snabb förskottsbetalning som gäller. Via Tradera måste man förstås betala i förskott, men läs igenom säljarens tidigare omdömen innan du köper/bjuder.
 6. Handla på plats, så du kan se varan. Ska du köpa saker för mycket pengar från en privatperson, så bör du köpa varan på plats.
 7. Erbjud dig att komma och betala varan. Även om säljaren bor långt bort och du inte kan hämta den, säg att du eller en kompis kan komma förbi för att betala och hämta varan. Försök boka en plats och tid. Om säljaren backar är det ett dåligt tecken.
 8. Använd sunt förnuft. Okända kommer inte kontakta dig via mail och erbjuda dig stora pengar för att hjälpa dem lite. Verkar det för bra för att vara sant? Då är det troligen så! Känns varan för billig, så kan det vara bluff.
 9. Installera ett virusskydd. Detta minskar risken att drabbas av ransomware, virus-programvara som låser din dator och kräver dig på pengar. Kör du PC, så är Avast free ett gratis antivirus.

Har du fler tips hur bedrägeri kan undvikas eller har du drabbats av försök till bedrägeri? Skriv gärna en kommentar nedan och dela med dig.

Artikeln fortsätter under annonsen


1 comment for “9 tips för att undvika nätbedrägeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.