Kyl dina drycker snabbt (på 5-15 minuter)

Stoppar du dryckerna i kylen eller frysen för att kyla dem snabbt på sommaren? Tänk om!

Det finns ett smartare och snabbare sätt att kyla drycker och hålla dem kalla länge. Dessutom riskerar du inte att dryckerna fryser och i värsta fall spränger flaskan. Vatten, is och salt är allt du behöver. Själv brukar jag oftast använda vatten och kylklampar.

Snabb kylning av drycker på 5-15 minuter

  1. Fyll en stor hink med så kallt vatten som möjligt (eller bunke, diskho eller ett handfat).
  2. Lägg i de isbitar du har eller några kylklampar.
  3. Använder du is, så kan du tillsätta en näve salt för ännu snabbare kylning.
Artikeln fortsätter under annonsen


Saltet sänker vattnets smältpunkt, vilket gör att isen smälter snabbare.

Är detta snabbaste sättet?

Ja, till rimlig kostnad och för hemmabruk. Mythbusters testade flera olika sätt att kyla öl till optimal temperatur och kom fram till att vatten+is+salt är snabbast. Om du rör om då och då så går kylningen lite snabbare.

  1. Vatten + is + salt: 5 min
  2. Vatten + is: 15 min
  3. Frys: 25 min
  4. Is: 30 min
  5. Kylskåp: 40+ min

Frysen är ju kallast, borde inte den kyla bäst?

Kylning handlar om att leda bort värme. Vatten är snabbaste kylmedlet eftersom det leder bort värme bättre än luft. Detta är ganska lätt att inse med ett exempel:

Bada i 15-gradigt vatten VS Vara utomhus i 15-gradig värme

Vattnet kyler självklart ner dig snabbast.


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.
Mjukvaruutvecklare C++. Utvecklar även för webben med PHP/MySQL/WordPress. Driver flera olika sajter och bloggar. Flitig användare av iPhone.

3 comments for “Kyl dina drycker snabbt (på 5-15 minuter)

  1. Kasken
    torsdag, 24 maj 2012 kl. 11:13

    Salt sänker vattnets fryspunkt vilket gör att vattnet kan ha en temperatur under noll grader och fortfarande vara i flytande form.
    Det finns ett annat sätt. Att linda in ölen i ett blött tygstycke och lägga i solen. Låter udda men det fungerar. Vätskan i tyget tar värme från ölen för att dunsta och därmed blir ölen kall. Vet dock inte hur lång tid det tar.
    Det bästa sättet måste ju vara att gå bananas med en kolsyresläckare och spraya hej vilt över ölen. Varning dock. Kolsyresläckare kan ge allvarliga frysskador vid kroppskontakt.
    Om jag inte minns fel ligger temperaturen på flytande kolsyra på absoluta nollpunkten. Dvs. -273,15 grader C.

  2. MickeStarFighter
    lördag, 29 september 2012 kl. 22:15

    Stoppade nyligen in två st rumstempererade Corona (33cl glasflaska) i frysen. De var kalla efter 25 min.

  3. JonesK
    fredag, 18 januari 2013 kl. 13:30

    @Kasken

    Du minns fel… 🙂
    Kolsyresläckare ger ungefär -30 grader C.

    Att kyla något till absoluta nollpunkten är, för övrigt, otroligt energikrävande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *