Undvik höga räkningar utomlands med iPhone

Ska du åka utomlands och ta din iPhone med dig? Det kan bli dyrt, om du inte tänker dig för. Jag ger dig här några tips hur du kan undvika höga mobilräkningar utomlands.

Utomlands så betalar du även för samtal TILL din telefon. Observera att du även betalar för samtal som andra ringer och lämnar TILL ditt mobilsvar om du är utanför EU (avgiften togs inom EU bort 1 juli 2010).

Artikeln fortsätter under annonsen


Utomlands gäller INTE fri data. Du betalar per förbrukad datamängd istället och det är SVINDYRT rent ut sagt. Ca 100 kr per megabyte är vanligt. Från 1 juli gäller förvisso en ny lag inom EU att operatören som standard spärrar datakonsumtion utomlands vid 500 kr, men det är en onödigt hög utgift. Det räcker oftast att surfa på några få webbsidor eller se några Youtube-videos för att komma upp i flera hundra kronor. Utanför EU tror jag det kan bli hur dyrt som helst…?

Om du inte tänker ringa eller ta emot samtal utomlands, se till att telefonen aldrig försöker ansluta till mobilnätet. Ange aldrig pin-koden. Så länge telefonen inte har etablerat kontakt med ett utländskt mobilnät så “är telefonen fortfarande kvar i Sverige”, mobilsystemmässigt så att säga.

Ring och ta emot samtal utomlands och ha koll på kostnaderna

Lämna SIM-kortet hemma. Köp ett kontantkort på plats utomlands. Kontantkort till mobiler finns i stort sett i alla länder. Googla “kontantkort landets namn”…

Ring från ditt eget abonnemang, men använd ej datatrafik

Blockera möjligheten för iPhone att använda datatrafik via mobilnätet. Stäng av dataroaming under Inställningar->Allmänt->Nätverk. Vissa operatörer kan du även ringa till och be dem blockera detta på abonnemanget.

Endast surf/mail via Wifi (INTE ringa eller ta emot samtal)

Ha telefondelen avstängd hela tiden och surfa bara via Wifi/WLAN. Sätt på flygplansläget under Inställningar och aktivera Wifi. Stäng för säkerhets skull av dataroaming under Inställningar->Allmänt->Nätverk.

En bra sak med att bara köra Wifi är att batteriet räcker mycket längre än vanligt. Åtminstone 2-3x längre, upplever jag.

Gratis Wifi utomlands

Många restauranger och caféer har gratis Wifi numera, vilket gör att du kommer åt Internet helt gratis. Jag var utomlands 2 veckor i våras och behövde aldrig betala för Internet. 🙂

Push och apps drar datatrafik på iPhone

Om du har pushnotiser aktiverade, pushmail eller har aktiverat inställningen att mail kollas regelbundet, så förbrukar telefonen datatrafik utan att du aktivt gör något. En del apps kopplar sig också till nätet och det är ofta svårt att veta vilka apps som gör det och hur mycket datatrafik de använder.

1 comment for “Undvik höga räkningar utomlands med iPhone

  1. Jag ska åka till Vietnam om 7 dagar, fundera inte ta med mig iphone 4 pga det dyra kostnaden att ringa och internet. Men efter jag läste den här tipset så är jag inte orolig mer. Tack för tipset, jag ska äntligen ta med mig min iphone 4 på semester.
    En fråga bara, min telefon är fortfarande abonemang. Kan jag köpa ett micro sim i vietnam och ringa för kontant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *