Varning för nätfiske av VISA-kortsuppgifter (phishing)

visa phishing försökIdag kom ett mail, som ser ut att komma från VISA, men mailet är en bluff. Mailet innehåller en länk till en bluffsida skapad av bedragare. På den bluffsidan ombeds du fylla i personuppgifter, VISA-kortnummer, utgångsdatum, CVC-kod m.m. Kort sagt allt som en bedragare behöver för att kunna länsa ditt VISA-kort…

För att få det hela att verka trovärdigt, så finns logotyp för VISA i både mailet och på bluffsajten. Språket i mailet är riktigt taffligt, troligen datoröversatt till svenska, men några mottagare läser kanske bara rubriken och klickar på länken?

Artikeln fortsätter under annonsen


Sunt förnuft skyddar ganska bra på nätet

Några enkla råd som jag tycker är sunt förnuft på nätet:

  • Besök inte skumma webbplatser
  • Lämna inte ut personuppgifter till okända eller där syftet är oklart
  • Öppna aldrig e-post-bilagor från okända
  • Ladda inte ner okända program
  • Svara aldrig på spam-mail
  • Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter via mail eller telefon eller efter uppmaning via e-post.
  • Seriösa företag kommer aldrig be om dina loginuppgifter och än mindre be dig bekräfta dem. Alla sådana e-mail är försök till nätfiske.
  • Ställ dig alltid frågan: Varför? Är detta rimligt? Är detta för bra för att vara sant?

Bluffmailet i sin helhet

Skydda ditt kreditkort online

Verified by Visa / Mastercard Secure Code är fria att ägarna kreditkort och har utvecklats för att förhindra obehörig användning av kreditkort på nätet.

SecureCode skyddar kreditkort med personligt lösenord, vilket ger kortinnehavare försäkran om att endast de kan använda sina kreditkort.

När ditt kort är aktiverad kommer ditt kortnummer skall erkännas när den används på deltagande onlinebutiker. En Verified by Visa / Mastercard SecureCode fönstret visas automatiskt och din bank kommer att be om ditt lösenord. Du ange ditt lösenord för att bekräfta din identitet och slutföra köpet.

Butik som inte deltar i Verified by Visa / Mastercard SecureCode ännu, kommer ditt kreditkort fortsätta att arbeta som vanligt.

Gå till aktiveringen skärm <————-här fanns länk till bluffsajt (Anders anm.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *