Utvidga ditt wifi via elnätet – Test av Devolo dLAN 1200+ WiFi AC

Devolo dLAN 1200+ WiFi AC är en intressant produkt för dig som vill utvidga eller förbättra ditt wifi, utan att behöva dra kablar. Produkten består av två pluggar som sätts i eluttaget på olika platser i huset. Räckvidden via elnätet sägs vara upp till 300 meter.

dlan 1200 uppkoppling exempel

Artikeln fortsätter under annonsen


devolo dlan 1200 wifi ac starter kitDen ena pluggen sätter du nära din router, då den ska anslutas med nätverkskabel till ett nätverksuttag på routern. Den andra pluggen sätter du där bättre wifi önskas. Du parar ihop pluggarna genom en enkel procedur som innebär att du först trycker på en knapp på ena pluggen och sedan inom några minuter trycker på en knapp på andra pluggen. Efter detta förfarande har en krypterad nätverksanslutning via elnätet upprättats mellan plugg 1 och 2. Plugg 2 har två stycken gigabit nätverksuttag och wifi med stöd för den snabba ac-standarden (MIMO-teknik med upp till 1,2 gigabit per sekund).

Det finns två olika sätt att konfigurera wifi på:

  1. Skapa ett nytt trådlöst nät (SSID) med lösenord som ställs in i Devolos webbgränssnitt. Det finns ett förinställt wifi-lösenord från fabrik som kan användas. Enligt min manual skulle detta finnas på baksidan av plugg 2. Detta verkar dock inte stämma, då det tryckta lösenordet snarare verkar vara krypteringsnyckeln som används över elnätet. I Devolos webbgränssnitt gick det i alla fall att hitta det förinställda wifi-lösenordet och även ändra det till något eget.
  2. Utvidga ett befintligt trådlöst nät. Inställning kan göras via WPS (Wifi Protected Setup) om din router har sådan funktion. Detta innebär att du behöver aktivera WPS i Devolos webbgränssnitt. Därefter initierar du WPS, oftast med hjälp av en knapp på din router. Efter denna procedur har Devolos plugg automatiskt konfigurerats med samma SSID och lösenord som din wifi-router. Observera den möjliga osäkerhetsaspekten kring WPS, omnämnd i Wikipedia.

devolo cockpit dlan1200 wifi ac

En rolig finess är att Devolo har ett administrationsprogram för produkten som heter Devolo cockpit. Det gör det möjligt att se vilka Devolo-pluggar som finns i nätverket och vilken hastighet som kan uppnås. I bästa fall ska hastigheten kunna bli 1200 Mbps mellan pluggarna. Det går också att komma åt pluggarnas webbgränssnitt via länkar på respektive plugg. Som syns på bilden så fick en Devolo dlan 650 plugg också vara med i nätverket. Bra att Cockpit-programmet finns både för Windows, Mac OS X och Linux! Skärmbilden ovan kommer från Mac-versionen.

Positivt är att pluggarna har ett eluttag på framsidan, så du förlorar inget eluttag. Samtidigt är pluggarna i mina ögon ganska stora, framförallt nr 2 med wifi. Jag hade nog föredragit en mindre plugg på bekostnad av ett eluttag, om det varit möjligt.

Sammanfattningsvis är detta en flexibel produkt, eftersom du får både 2 nätverksuttag och wifi i samma plugg. Devolo dLAN 1200+ WiFi AC starter kit har i nuläget ett lägsta pris på ca 1500 kr enligt prisjakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.