Test av F-secure Internet Security 2010, med fokus på föräldrakontroll

f-secure startF-secure Internet Security 2010 är ett komplett säkerhetspaket för Windows/PC. Programmet är lätt att installera och har tydliga menyer (se bild till höger, klicka för förstoring). Jag valde den “avancerade” installationen där man kan välja precis vad som ska installeras och programmet guidade mig steg för steg genom installationen. På några minuter var allt klart och då var också föräldrakontrollen inställd. Smidigt!

De huvudfunktioner som ingår i programmet är:

Artikeln fortsätter under annonsen


 • Antivirus – Genomsöker datorn efter virus. Jobbar även i bakgrunden och skyddar datorn löpande mot virushot.
 • Brandvägg – Skyddar mot yttre angrepp.
 • Surfskydd – Skydd mot skadliga webbplatser, t.ex. phishing (phishing = stöld av känsliga uppgifter).
 • Programkontroll – Styr vilka program som får åtkomst till nätet.
 • E-postfiltrering – Filtrerar skräppost och skyddar mot farliga länkar/phishing
 • Föräldrakontroll – Låter dig bestämma vilka webbplatser dina tonåringar/barn får besöka.

F-secure logoProgrammet uppdaterar sig själv och antivirusfilerna vid behov.

Familjer kommer troligen uppskatta föräldrakontroll-funktionen som ingår i Internet Security 2010. Det finns separata program för föräldrakontroll, som möjligen är mer avancerade, men F-secures funktioner är förvånansvärt omfattande och lättanvända. Jag har därför valt att fokusera på föräldrakontrollen. Vill du läsa ett mer allmänt test kan jag tipsa om Mjukvara.se som också har skrivit om Internet Security 2010.

Tonåringar och barn surfar säkert med föräldrakontroll

 • Blockerad sidaBarn kan endast öppna webbsidor du tillåter. Barn behöver inget lösenord för att surfa.
 • Tonåringar hindras från att öppna webbsidor med tvivelaktigt innehåll som hasardspel, vuxenmaterial osv. Tonåringar har ett tonårs-lösenord.
 • Vuxna kan surfa obehindrat med ett vuxen-lösenord.

Begränsa barns och tonåringars tid på Internet

f-secure föräldrakontroll schemalagda tiderf-secure föraldrakontroll tidsbegränsningDu kan begränsa tiden som tillbringas på nätet med funktionen tidlås.

 • Daglig tid att surfa på Internet. T.ex. max 2 timmar på vardag och 4 timmar på helgdag.
 • Schemalagda begränsningar baserat på klockslag. T.ex. vardagar surfning endast 18:00 till 21:00, helgdagar 12:00 till 21:00.

Så fungerar föräldrakontrollen praktiskt

 1. f-secure föräldrakontroll, startsida i webbläsarenNär du startar webbläsaren möts du av en välkomstsida som visar att föräldrakontrollen körs i barnläge.
 2. Klicka på tonåring eller vuxen. Ange tonårs-lösenord eller vuxen-lösenord.
 3. Surfa som vanligt!

Om en olämplig sajt besöks eller om tidlåset slår till, så sätter F-secure stopp!

Så arbetar föräldrakontrollfunktionen

Internet security 2010 har dels en databas över Spärra webbplatser baserat på innehåll/kategori olämpliga webbplatser och dels ett filter som analyserar innehållet på webbplatsen och spärrar webbplatser baserat på nyckelord. Ingen kontrollfunktion är förstås hundraprocentig, men denna kombinationen ger ett bra skydd.

Du väljer enkelt vilken typ av sajter du vill blockera, baserat på kategori. T.ex. hasardspel, vuxeninnehåll, våld, vapen, droger m.fl.

Se vilka sajter barn och tonåringar besöker

Historik över besökta webbplatserProgrammet sparar en logg över alla besökta sajter och du kan även se vilka sajter som har blockerats. Hittar du någon olämplig sajt i loggarna, så går det enkelt att lägga till den till en egen spärrlista.

Det går även använda programmet i ett läge där du för tonåringar tillåter allt surfande, men fortfarande loggar alla besökta sajter.

Summering om F-secure Internet Security 2010

Plus

 • Tydliga menyer.
 • Omfattande säkerhetsfunktioner till ett bra pris.
 • Bra och lättanvänd funktion för föräldrakontroll.
 • Tar inte så mycket kraft av datorn.

Minus

 • Man tycks inte kunna ha separata konton för olika barn i föräldrakontrollen. Det finns 1 konto för vuxna, 1 för tonåringar, 1 för barn.
 • Om man har föräldrakontrollen aktiv, måste man ange föräldralösenord bland annat för att kunna ändra i brandväggen (kan vara en fördel också).

Köpa F-secure Internet Security 2010, pris?

Programmet finns med olika licensalternativ, beroende på hur många datorer du har och hur många års uppdateringar du vill ha. Ordinarie pris för upp till 3 datorer med 1 års uppdateringar är 645 kr. Nu när detta skrivs har F-secure ett specialpris på 495 kr.

Du kan köpa programmet direkt hos F-secure eller i en välsorterad datorbutik.

Tips: Reflektera kring den integritetskränkning det kan innebära att logga andras surfbeteende, speciellt om du gör det utan deras vetskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *