Telia blockerar Skype nu i sommar (tar betalt)

skype blockeratNu i sommar kommer Telia börja ta betalt av sina mobilkunder i Sverige, för att de ska få använda Skype, Viber och andra rösttjänster som använder datatrafik i mobilnätet. För de som inte betalar, så är Skype blockerat.

”Vi ska börja ta betalt för mobile voip (mobil röstdata). Om man vill fortsätta använda det med mobiltelefon får man betala för det”, säger vd Lars Nyberg till di.se efter torsdagens rapport.

Protestera på Facebook och Upprop.nu

Gilla sidan Protest mot att Telia blockerar Skype på facebook.

Artikeln fortsätter under annonsen


Skriv på namninsamlingen Stoppa Telias blockering av Skype på upprop.nu

Mer om blockeringen

Snart får du alltså inte längre använda vilka tjänster/appar du vill för att utnyttja Internet via mobilen. Mobil datatrafik är en tjänst som du redan har betalt för till Telia, men det räcker tydligen inte. Telia tjänar inte tillräckligt med pengar på sina röstsamtal när kunderna istället ringer “gratis” via Skype och ska nu lösa detta “problem” genom att blockera åtkomst till Skype och andra rösttjänster. Om kunden inte betalar en extra slant per månad till Telia vill säga. Telia börjar enligt Testfakta införa detta i Spanien och där hamnar priset för tillgång till Skype på 6 euro per månad, dvs ca 55 kr.

Detta är fel väg att gå Telia!

Att blockera Skype är helt fel väg att gå. Mobiloperatören ska inte få bestämma vilka Internettjänster eller appar vi som kunder ska få använda.

Mitt råd till Telia är: Tänk om!

Detta kommer starta en proteststorm på Internet. Jag har svårt att se att kunder i allmänhet kommer acceptera detta. Att blockera enskilda tjänster luktar illa. Det för tankarna till diktaturstater som blockerar tillgång till tjänster som Facebook, Twitter och Youtube. Telias syfte må vara ett annat än diktaturstaternas, men principen är den samma. Någon stat, regering, företag eller myndighet ska inte få bestämma vilken information som får sändas eller tas emot.

I kritikerskaran finns bland annat Gunnar Hökmark, som skrivit följande i en bra artikel i ämnet på Svd.se.

Ska Sverige och Europa kunna stå i tåten för ny utveckling och för den digitala ekonomin måste vi slå vakt om att alla den nya teknologins möjligheter kan användas. Det bör vara ett grundläggande krav när operatörer tilldelas frekvenser och det bör vara självklart om vi ska gå i täten för kunskapssamhällets utveckling. Operatörer ska få ta betalt för sina tjänster men inte blockera andras.

Källor och mer läsning: Ny teknik, Aftonbladet, Idg, DN, Di

Protestera så här

Gilla sidan Protest mot att Telia blockerar Skype på facebook

Skriv på namninsamlingen Stoppa Telias blockering av Skype på upprop.nu

Uppdatering 2012-04-21: Telia säger att prishöjningen för Skype endast gäller nya kunder. För oss som konsumenter och Internetanvändare tycker jag detta är ännu sämre. Det känns som att Telia vill försöka smyga in denna förändring med blockering av Skype.

3 comments for “Telia blockerar Skype nu i sommar (tar betalt)

  1. Om detta går live så blir jag helt enkelt tvungen att tunnla min trafik via VPN. Eller tänker ni blocka det också? Tack idiotTelia. Börjar smått ångra att jag bytte från telesnor.

  2. Jarre :
    eh men text tjänsten dvs chatten hoppas jag förblir gratis?????

    Text kommer troligen fortsätta funka, även om man inte kan vara helt säker. Nästa steg för Telia blir väl att blockera text också, eftersom chatttjänster “stjäl intäkter från SMS”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *