Telia backar INTE om blockering av Skype/IP-telefoni

skype blockeratIdag kunde vi i Ekot höra och läsa att Telia backar om sin blockering av IP-telefoni. Men, dagens nyhet innehåller inte något nytt i sak, utan är bara en upprepning av det vi redan vet. Jag vill hävda att Telia idag INTE backar på något sätt.

Snarare försöker Telia smyga in en förändring som på sikt är ett hot mot nätneutraliteten. Om vi accepterar detta tillgrepp, vad hindrar då mobiloperatörer från att blockera/ta extra betalt för andra tjänster och appar som använder internet, t.ex. Whatsapp, MSN, iMessage?

Artikeln fortsätter under annonsen


Dagens “nyhet” i komprimerat format:

“– Det vi har gjort nu är att vi i pågående abonnemang där det i dag inte ingår mobil ip-telefoni, men faktiskt fungerar, så kommer det fortsätta att fungera i framtiden, säger Tomas Jönsson som är extern kommunikationschef på Telia Sonera.”

Telia meddelade tidigare i våras, 19 april 2012, att de kommer blockera IP-telefoni över mobilnätet, t.ex Skype och Viber, för de kunder som inte betalar extra för IP-telefoni. Inom ca 1 dygn förtydligade Telia att blockeringen bara gäller nya abonnemang. “Fotnot: Telia Sonera påpekar att prishöjningen enbart gäller nya kunder.

Så när din bindningstid på Teliaabonnemanget går ut, förmodar jag att du kommer tvingas betala extra om du vill använda Skype, Viber och andra IP-telefonitjänster. Detta trots att du redan betalat för mobilsurf till Telia!

Protestera!?

  • Gilla Protest mot att Telia blockerar Skype på Facebook
  • Skriv på namninsamlingen mot Telia “Företag ska inte tillåtas att blockera tillgång till vissa internettjänster eller appar, så länge de är lagliga. Ett företags förlegade affärsmodell ska inte få styra den tekniska utvecklingen på Internet.”

Läsvärt

3 comments for “Telia backar INTE om blockering av Skype/IP-telefoni

  1. Anmäl Telia till EU-kommissionen!
    Deras blockering av Skype strider mot EG-rättens konkurrensregler. Det är förbjudet att förhindra teknisk utveckling till nackdel för konsumenter. Dessutom är det förbjudet att begränsa konkurrensen. När sådana brott begås av en aktör som har dominerande ställning på marknaden så kan detta kosta 10% av koncernens intäkter worldwide under ett år i böter.
    Jag tror inte att Telia vågar införa en sådan begränsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *