Spotify, musikindustrins nya älskling och framtida guldkalv?

Spotify har precis hittat in i iPhone och Android. Spotify för Nokia series 60 har visats. Spotify bekräftar också att Nokia och Sony Ericssons plattformar finns med i planerna. Jag reflekterar här kring Spotifys möjligheter och utmaningar.

Möjligheterna för Spotify

Spotify har lyckats bygga en bra datorbaserad musiktjänst som användarna älskar. STIM och de flesta artister tycks också gilla tjänsten, med undantag för Uggla som vill lämna Spotify och ett fåtal som aldrig varit med, t.ex. Metallica.

Artikeln fortsätter under annonsen


Tjänsten är enkel att använda och erbjuder ett enormt musikutbud. Genom gratistjänsten kan man lyssna på musik, mot att reklam med jämna mellanrum spelas och reklambanners visas. Den som vill slippa reklamen köper Spotify premium för 99 kr/mån och får även tillgång till musik i bättre kvalité (högre bitrate).

Spotifys mobiltjänst har följande fördelar som gör att den kan slå igenom stort:

  • Bygger på ett etablerat datorbaserat koncept som folk känner igen och älskar.
  • Tjänsten är enkel att använda.
  • Mycket stort musikutbud, det finns musik för alla.
  • Enkel prismodell. Betala 99 kr/mån. Lyssna på allt, hur mycket du vill, både i mobilen och på datorn.
  • Offline-läge som gör att du kan ladda ner låtarna i mobilen och lyssna även utan mobiluppkoppling.
  • Spotify premium går redan köpa på Pressbyrån och 7-Eleven. Bra för ungdomar och andra som inte har betalkort eller inte vill använda betalkort på nätet.

Nackdelen är att man inte “äger” musiken och inte kan spara eller flytta den till andra media (utan fix och trix åtminstone). Man köper alltså tjänsten att kunna lyssna på musik smidigt, snarare än musiken i sig. Å andra sidan så flyttar man ju bara saker som är på fel ställe och musik som finns i mobilen är väl på rätt plats?

Utmaningen med flera plattformar

Spotify ser det som en stor utmaning att expandera till fler plattformar och samtidigt hålla god kvalité på sin musikklient. Att utveckla ett program för en plattform kan de flesta kompetenta företag klara. När antalet plattformar blir fler växer dock snabbt komplexiteten i takt med att nya beroenden och kopplingar till plattformarna uppstår. Det blir en utmaning att behålla en stor gemensam kodbas. Att utveckla ett helt separat program för varje mobil plattform är ju förödande ur ett kostnads-, resurs och tidsperspektiv.

Det är ett bra tecken att Spotify har identifierat fler plattformar som en utmaning. I tekniska sammanhang är det inte alltid lösningen som är det svåra. Utmaningen ligger ofta i att hitta problemen i rätt skede och kunna definiera dem på ett konkret sätt. Det svåra är de problem man inte känner till eller inte lyckas förutse. En del problem uppstår efter ett tag och blir i värsta fall ödesdigert svåra/dyra att lösa eller så skapar problemen dålig PR. Även ett litet problem som uppstår i miljontals mobiltelefoner kan ge upphov till “problem” för Spotify.

Att välja bort flera plattformar p.g.a. komplexiteten är troligen inget alternativ för Spotify. För att nå en massmarknad och uppnå god lönsamhet torde Nokia och Sony Ericsson vara nyckelspelare att få med på musiktåget. I Q2 2009 hade Nokia, 36,8 % marknadsandel på mobiltelefoner och 45 % i Smartphone-segmentet. Apple hade 13,3 % i Smartphone-segmentet, en imponerande ökning från året innan med 2,8 %. HTC, där en del Android-telefoner finns med, hade 6 %. Men, Nokia är alltså fortfarande största spelaren, även om iPhone och Android-mobiler tar marknadsandelar snabbt. Allt enligt Gartner. Mot bakgrund av de siffrorna förstår man varför en Nokia-klient är i antågande.

Framtida möjligheter för Spotify och musikbolagen

Det finns givetvis möjligheter för Spotify till utökat samarbete med musikbolagen. Detta är bara mina egna spekulationer, men kanske kommer vi snart få se länkar/annonser för någon av tjänsterna nedan i Spotify?

  • Konsertbiljetter.
  • DVD och CD-skivor. (I våras skrev Spotify avtal om digital musikförsäljning)
  • Kringprodukter som T-shirts, kepsar, muggar etc.

Spotify kommer, med en bred användbas, ha en mycket bra plattform för marknadsföring mot en mycket nischad målgrupp. Det är tacksamt att marknadsföra produkter som användarna verkligen är intresserade av och där stora intäkter dessutom finns att hämta. Musikindustrin säger ju att de tjänar mer på konserter och kringprodukter än den traditionella musikförsäljningen.

Annonserna i Spotify för Hornbach, Röda korset och resor till Irland kan väl inte konvertera särskilt bra? Och därmed inte ge några större intäkter?

Om Spotify och musikbolagen kopplar rätt kringtjänster och produkter till tjänsten, så kanske Spotify blir en framtida guldkalv för musikindustrin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *