Snart dags för ny digitalbox

Aftonbladet piffar upp den gamla nyheten om att de som köpt digitalboxar för marknätet (Boxer) kommer behöva byta ut sin digitalbox om något år. I alla fall är detta sant om man vill kunna se alla kanaler.
Samma gäller för dem som precis köpt en TV med inbyggd digitalbox, de kommer behöva köpa en extern digitalbox eller en konverter som gör om mpeg-4 till mpeg-2 (låter som en tvivelaktig teknisk lösning minst sagt).

Radio- och tv-verket har precis delat ut sändningstillstånd för nya kanaler i marknätet. Nästan alla nya kanaler hamnar på en ny sändare och två befintliga (Discovery Travel & Living och BBC World) flyttas över dit. På denna sändare 6 är det kodning av kanalerna med MPEG-4 teknik som gäller. MPEG-4 är en modernare teknik än MPEG-2, så detta är en fullt logisk utveckling. Detta innebär att man behöver en ny digitalbox för att kunna se dessa kanaler.

Artikeln fortsätter under annonsen


I samband med detta är det obegripligt att man inte gett tillstånd till en enda ny HDTV-kanal i marknätet. Jag tror det hade varit strategiskt smart att koppla ihop HDTV-lansering med de MPEG-4-kompatibla boxarna. Den vanliga konsumenten förstår inte varför man behöver en ny box för att se ca 10 nya kanaler. Däremot tror jag Svensson skulle förstått kopplingen mellan HDTV och ny box. Tekniskt finns det ju ingen egentlig logisk koppling mellan MPEG-4 och HDTV eller MPEG-2 och SD-TV (“vanlig” TV), men om man ska lansera nya tekniska prylar måste man vara lite “smart”. Man måste prata så folk förstår varför de ska byta, eller i alla fall ge dem en anledning som de förstår. Dessutom tror jag folk börjar förstå att HDTV är något riktigt bra, så man hade kunnat slussa in folk i den nya MPEG-4-tekniken med hjälp av några HDTV-kanaler som lockbete.

Erbjuds det bara några ytterligare kanaler med samma tvivelaktiga innehåll som de gamla, då sitter nog Svensson kvar på sin gamla sura MPEG-2-box i många år till. Men om Svensson hade fått fotbolls-VM eller något annat stort evenemang i HDTV, så hade de minsann sprungit ut och köpt nya boxar direkt. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.