Skriv text och mailadress snabbare på iPhone med kortkommandon

Är du trött på att skriva din mailadress manuellt om och om igen? Då är kortkommandon på iPhone en bra lösning!

Kortkommandon funkar som så att du skriver en kort textsträng, som iPhone sedan ersätter med en text som du själv definierat. Jag själv använder t.ex. kortkommandot gm och då fyller iPhone automatiskt i min gmail-adress.

Video: Så skapar och använder du kortkommandon på iPhone

Artikeln fortsätter under annonsen


Se gärna videon, så ser du exakt hur kortkommandon används och hur du själv skapar dem. Inställningar för kortkommandon hittar du under Inställningar->Allmänt->Tangentbord->Kortkommandon.

Tänk på detta när du skapar kortkommandon

 • Försök välja intuitiva förkortningar, t.ex. genom att ta första bokstaven i de första orden. Därav mitt Google mail -> gm.
 • Välj ett kortkommando som inte är ett ord. Ett tips är att du använder q (quick) som prefix och definierar qm för mailadress, qt för telefonnummer osv.

Använder du kortkommandon? Om ja, till vad?


Besök och gilla gärna Omteknik.se på Facebook.

3 comments for “Skriv text och mailadress snabbare på iPhone med kortkommandon

 1. Kent
  lördag, 26 september 2015 kl. 09:57

  Fungerar inte på t ex Instagrams inlogg!

  • tisdag, 29 september 2015 kl. 00:10

   Ja, tyvärr funkar inte kortkommandon i alla appar eller alla textfält. Åtminstone inte med det inbyggda tangentbordet på iOS. Däremot funkar kortkommandon även på t.ex. Instagram appen om du använder tredjeparts-tangentbordet SwiftKey. (Sedan kan man förstås diskutera säkerhetsaspekten att ge tredjeparts-tangentbord tillgång till loginuppgifter.)
   När jag tittar snabbt i dokumentationen, så finns det också möjlighet för utvecklare att styra huruvida stavningsförslag och kortkommandon ska vara tillgängliga för textfält på iPhone. Möjligt att Instagram stängt av kortkommandon för loginfältet alltså. Den intresserade kan läsa mer på http://stackoverflow.com/questions/22839510/disable-uitextfield-keyboard-shortcut-suggestions

   För den som är nyfiken på tangentbordet SwiftKey finns det här: https://itunes.apple.com/se/app/swiftkey-keyboard-+-emoji/id911813648?mt=8

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *