Personliga sökresultat: Alla får inte samma sökresultat på Google

Google lanserade i december något de kallar för personliga sökresultat, för alla användare av sökmotorn. Tidigare har personlig sökning endast varit aktiverad för inloggade användare (Google konto). Det har i mitt tycke varit ganska tyst om denna nyhet, som faktiskt påverkar alla oss som använder Google för våra sökningar. Personliga sökresultat har i sökmotoroptimeringskretsar diskuterats ganska flitigt, läs t.ex. några intressanta reflektioner från Joinsimon.

Vad betyder personliga sökresultat?

När du söker så anpassar Google numera resultaten du ser utifrån ditt historiska sökbeteende (de senaste 180 dagarna för icke inloggade användare). Detta innebär att om du och din kompis söker efter “billig familjebil”, så är det inte säkert att era resultatlistor ser likadana ut. De ser ofta likadana ut, men kan mycket väl se olika ut. Har du tidigare sökt inom bilområdet ökar sannolikheten att du får ett annorlunda resultat än din kompis.

Artikeln fortsätter under annonsen


Bra eller dåligt med egna sökresultat?

Googles mål är att ge dig så relevanta sökresultat som möjligt, så att du hittar det du söker efter. Genom att notera ditt sök- och klickbeteende så kommer Google kunna ge dig ett bättre och mer personligt sökresultat.

Samtidigt är en del oroliga för integritetsaspekten. Det kan kännas läskigt med all information som Google samlar på sig.

Ett praktiskt problem som kan uppstå är om man säger till någon: Sök efter “ord” och klicka på första länken. Då är det inte helt säkert att den personen får samma resultat 1 som du själv får. Något att tänka på.

Bra att veta: För icke inloggade användare så kopplas sökhistoriken till en anonym cookie (textfil) på din dator.

Kan jag stänga av personliga sökresultat?

Ja, Google har en guide hur du gör här. Om du inte är inloggad på Google (t.ex. Gmail) och inte brukar vara det, så kan du stänga av funktionen för Google.se på denna sidan.

Google förklarar fördelarna med personliga sökresultat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *