Mörka bilder med kameran på iPhone 5 (med blixt)

En del användare av iPhone 5 har problem med att kamerabilderna blir väldigt mörka när blixten används. Detta har alltså inget med fenomenet “lila färgskimmer runt starka ljuskällor” att göra.

iphone 5 vit framsida baksidaProblemet med att bilderna blir mörka beror på att blixten, av okänd anledning, inte alltid är synkroniserad med slutaren. Blixten lyser helt enkelt för tidigt, lite innan bilden tas. Resultatet blir en väldigt mörk bild, i vissa fall nästan svart. Jag upptäckte själv detta problem på min iPhone 5 häromdagen och började då leta efter andra som haft samma problem och möjliga lösningar.

Artikeln fortsätter under annonsen


  • Stäng av iPhone helt och sätt på den igen. Detta verkar för en del lösa problemet tillfälligt. Tyvärr verkar problemet komma tillbaka igen efter ett tag.
  • Inaktivera platstjänster för appen Kamera under Inställningar->Integritetsskydd->Platstjänster. Några rapporterar att detta ska fungera, men det löser inte problemet för alla.
  • Alternativet som verkar mest lovande, men också jobbigast eftersom alla inställningarna rensas är att återställa alla inställningar på iPhone 5 via Inställningar->Allmänt->Återställ, Återställ alla inställningar. Denna metod ska tydligen ha rekommenderats av någon på Apples support.
    OBS: Detta alternativ raderar alla dina inställningar på iPhonen. Gör en komplett synk/backup på din iPhone innan du testar att återställa inställningarna. Efter att du återställt inställningarna ska det gå att återställa din iPhone 5 från backupen.

Jag tror inte detta är ett hårdvarufel på iPhone 5, utan felet sitter troligen i mjukvaran. Antingen i firmware eller i iOS 6.

Har du problemet med mörka bilder på din iPhone 5?

Om du har problemet på din iPhone 5, lämna gärna en kommentar nedan med tips eller mer information om problemet, vad du testat och om det löste problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *